Connect with us

technokrata

Autópálya-matricát vennél? Ezekre figyelj oda!

16422_Robot_electric_car_56

Garázs

Autópálya-matricát vennél? Ezekre figyelj oda!

A tavalyi országos és megyei éves autópálya-matricák január 31-ig érvényesek, így a legtöbben a napokban döntenek arról, hogyan és milyen e-matricát szerezzenek be az új évre.

A tavalyi országos és megyei éves autópálya-matricák január 31-ig érvényesek, így a legtöbben a napokban döntenek arról, hogyan és milyen e-matricát szerezzenek be az új évre. 2016-ban az árak nem emelkednek, de több változás is lesz a díjmentesen használható útszakaszok listájában. A megyei éves matricák és az új fizetős szakaszok bevezetése mellett a technológiai fejlődés is felforgatta a vásárlási szokásokat.

A legkényelmesebb megoldást az autópálya-matrica beszerzésére már egyértelműen az okostelefonos alkalmazások biztosítják. Azt viszont, hogy melyik felhasználásával, pontosan mit érdemes venni, illetve mire kell odafigyelni már nehezebb átlátni.

tablazat1

2016-ban nem nőnek az árak, de változik a díjmentesen használható útszakaszok listája

A Magyar Közlönyben megjelent információk alapján több esetben is módosítottak a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló korábbi miniszteri rendeleten. Az érvénybe lépett változtatások szerint az M43-as autópálya makói csomópontja és az országhatár közötti szakaszán, illetve az M60-as autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakaszán az 58. számú és az 5826. számú utak között nem kell díjat fizetni. Az M85-M86-os autóút és az M9-es autópálya januártól díjfizetéses.

Mást vásárolunk

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. adatai szerint az új rendszer bevezetésével és a forgalom-növekedéssel párhuzamosan 8 százalékkal növekedett az eladott matricák darabszáma: 2014-ben összesen 11,06 millió, 2015-ben 11,98 milliót értékesítettek. Ebből 8,35 millió heti, 1,83 millió havi és 289,9 ezer éves e-matrica volt. A bevétel mértéke 10,3 milliárd forinttal 57,79 milliárd forintra emelkedett, többek között a megjelenő új kategóriának, a megyei matricáknak köszönhetően, ebből 1,3 millió darab fogyott tavaly, a legtöbbet Pest megyére (810,5 ezer darab), Fejér megyére (151,2 ezer darab) és Győr-Moson-Sopron megyére (74,6 ezer darab) értékesítették.

Máshogy vásárolunk

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. 11 hivatalos viszonteladó okostelefonos alkalmazását ajánlja, ha autópálya matricát szeretnénk vásárolni. A kényelmes használatnak és az eszközből adódó előnyöknek köszönhetően egyre többen választják ezeket a lehetőségeket. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. hivatalos applikációja mellett mindhárom nagy mobilszolgáltató saját megoldással van jelen. Az e-matrica vásárlásra és parkoló-díj rendezésre is használható alkalmazások között találjuk a Simple-t, amely januárban heti 100 ezer forintot és egy egymilliós álomutazást sorsol ki a heti, havi, éves és megyei matrica vásárlók között.

Simple_tablazat

Érdemes odafigyelni

Ha figyelmetlenek vagyunk és nincs matricánk a díjköteles szakaszra felhajtva személyautó esetében 30 napon belül 14.475 forintba, 30 napon túl 59.500 forintba kerül a büntetés. A vonatkozó jogszabály értelmében minden esetben előre kell megvenni az e-matricát, a néhány perccel későbbi pótlás is jogosulatlan úthasználatnak minősül. Tavaly a legtöbb bírságot rendszámtévesztés (15,7 ezer darab) és díjkategória tévesztés (10 ezer darab) miatt szabták ki. Gyakran fordul elő, hogy a hétnél több személy szállítására alkalmas, illetve tehergépjárműnek vizsgáztatott személyautókra csak D1-es matricát vásárolnak a D2-es helyett az autósok.

grafikon2

A mobilappon való vásárlásoknál az e-matrica a legnépszerűbb

Az OTP Mobil Simple nevű alkalmazása és a Corvinus Egyetem közös, fiatal internethasználók bevonásával készült kutatásából kiderül, hogy azok között, akik vásároltak 2015-ben autópálya-matricát (59 százalék), magas arányban (35%) ezt online vagy mobiltelefon használatával tették.Azok a válaszadók, akik használtak már termék, vagy szolgáltatás vásárlásához okostelefonos alkalmazást (27%) az e-matrica megváltásánál (47,5%), parkolásnál (44,3%), vagy színház és mozijegy beszerzésénél (36,1%) éltek leginkább ezzel a lehetőséggel.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd