Connect with us

technokrata

Autót nyomtatott az Audi

audi3d

Garázs

Autót nyomtatott az Audi

Nem mindennapi módon mutatta be az Audi a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket.

A 3D nyomtatásban rengeteg lehetőség rejlik, az újfajta megoldás forradalmasíthatja az ipar szinte minden területét, így az autók esetében is a gyártástechnológiát, még szabadabb kezed engedve a mérnököknek és még alacsonyabb, egyszerűbb gyártással kecsegtetve a konstruktőrnek. Az Audi egy apró példával bizonyítja, hogy lassan tényleg itt az ideje élesben is használni az új módszert.

A négykarikás gyártó egyik részlege egy Auto Union Typ C replikáját készítette el a minap, mégpedig 1:2 méretarányban. A technológia rendkívül precíz, a lézeres egység által nyomtatáshoz használt fémpor mintegy 15-40 ezredmilliméter vastagságban rétegelhető, ami nagyjából az emberi hajszál átmérőjének fele.

Noha az elkészült kisautó leginkább csak reprezentációs célokat szolgál, remekül képes szemléltetni a technológiában rejlő lehetőséget, azaz azt, hogy a 3D nyomtatás milyen rugalmas és milyen precíz kivitelezésre képes, ráadásul a rendkívül bonyolult geometriákat is képes kialakítani a hagyományos gyártási megoldásokkal szemben. Az Audi elmondása szerint Ingolstadtban jelenleg maximum 240 mm hosszú és 200 mm magas fém alkatrészeket képesek 3D nyomtatási technológiával előállítani – az alapanyag acél és alumínium is lehet.audi3d

A gyártó további előnyöket is kiemel: a 3D nyomtatóval készült alkatrészek sűrűsége nagyobb, mint a melegen formált vagy öntött elemeké, ami sok esetben jobb szilárdsági tulajdonságokat biztosít esetlegesen kisebb méretben is. A Volkswagen csoport jelen pillanatban 14 szerszámmal rendelkezik összesen 9 országban, de együttműködési vállalkozások keretében a németek további fejlődést szeretnének elérni az új technológiában.

A kisméretű Auto Union Typ C minden egyes alkatrésze háromdimenziós nyomatóval készült. A bemutatott technológiát illetően a kutatásért és fejlesztésért felelős részleg előrelépést vár, hogy a 3D nyomtatás kiemelkedő előnyeit végre a sorozatgyártásban is kamatoztathassák – persze mindez még eltart egy ideig, azonban hamarosan szinte biztosan megjelenik az újfajta gyártási eljárás az iparban.

Forrás: Autó PultSzólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle