Connect with us

technokrata

Újra csaláson kapták a Volkswagent

touaregvolkswagen

Garázs

Újra csaláson kapták a Volkswagent

Az Amerikai Környezetvédelmi Hatóság (EPA) tovább göndöríti a Volkswagen-botrány fonalát.

Legújabb tesztjeiken a Volkswagen-konszern háromliteres V6-os dízelében is megtalálták a méréseket átverő, csaló készüléket, további tízezer járműre bővítve az érintett modellek körét.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2013-tól forgalomban lévő háromliteres, V6-os dízelmotor is érintett a csalásban az EPA szerint, amely a megengedettnél kilencszer nagyobb NOx-kibocsátást mért a motorokon.  A 10.000 érintett jármű között a Volkswagen Touareg mellett a Porsche Cayenne, valamint számos Audi modell (A6, A7, A8, Q5) neve is szerepel.

A Volkswagen hétfő este hivatalos nyilatkozatban kijelentette, hogy „a 3-literes V6-os dízel hajtóművek nem rendelkeznek olyan szoftverrel, amely tiltott módon befolyásolja az emissziós karakterisztikát.

touaregvolkswagen

Mielőtt újabb kövek zúdulnak a Volkswagenre, érdemes kicsit mélyebbre ásni az ügyben. Ha ezt megtesszük, kiderül, hogy az EPA nem az eddigi saját méréseire támaszkodik újabban a kijelentéseivel, hanem valós forgalmi viszonyok között, normál üzemi körülmények közepette végzi a méréseit. Az almát viszont nem lehet a körtével hasonlítani: érthető, hogy más eredmények születnek eltérő teszteken.

Persze ettől még a károsanyag-kibocsátás lehetne a hagyományos teszteken mérteknek megfelelő, csak hogy mindenki tudja, hogy a dízelmotoros hajtásláncok időnként például kiégetik a részecskeszűrőt, tovább fokozva a kibocsátott szennyeződéseket. Így az eltérés érthető, és egyben az EPA eddigi méréseinek való világtól elrugaszkodott mivoltát is igazolja.

A megoldás pedig az Európának intézett újabb autóipari támadás helyett az lehetne, ha életszerű teszteken, műterem helyett valós körülmények között ellenőriznék az autók fogyasztását és károsanyag-kibocsátását, ahogy azért már számos alkalommal mi is felszólaltunk. Ez persze igaz az európai mérésekre is – úgy tűnik, hogy a botránytól vezérelve végre változatnak ezzel kapcsolatban a döntéshozók.

Forrás: Autó PultSzólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom