Connect with us

Hirdetés

technokrata

Büszkék lehetünk: Egy sivatagon is átkelt a magyar elektromos autó

Garázs

Büszkék lehetünk: Egy sivatagon is átkelt a magyar elektromos autó

Az előkelő 7. helyen ért célba a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának csapata által épített napelemes autó a világ legnagyobb napelemes jármű versenyén, a Bridgestone World Solar Challenge-en Ausztráliában.

 A 2015-ben rajthoz álló 46 csapatnak több mint 3000 kilométert kellett megtennie saját fejlesztésű, kizárólag napelemmel hajtott járművekkel. A magyar csapat sikere azért is kiemelkedő, mert most először vettek részt a világ piacvezető gumiabroncs gyártó cége által támogatott, embert és járművet próbáló megmérettetésen. 

Számos nagy külföldi egyetem csapatát megelőzve a magyar team Megalux járműve 43 óra 4 perc alatt tette meg a 3022 kilométeres távot. A Megalux speciális, külön a versenyre gyártott Bridgestone Ecopia Ologic abroncsokon állta ki az erőpróbát. A Kecskeméti Főiskola „ifjú mérnökei” először vettek részt a versenyen, így az elért hetedik helyezés ezért is figyelemreméltó. A Bridgestone World Solar Challenge versenyen végül első helyen célba érő holland csapat, a Nuon Solar Team 37 óra 56 perc alatt teljesítette a távot, amelyre a csapatok egyedi kialakítású, kizárólag napenergiával működő járművekkel nevezhettek.

mega_lux_celban_1

Az 1987 óta megrendezésre kerülő versenyen három külön osztályban (Adventure, Cruiser és Challenger) összesen 46 csapat indult. A rajthoz álló csapatok minden nap reggel 8 óra és délután 5 óra között haladhattak, így kellett megtenniük az egész Ausztrálián átívelő távolságot.

„A világ piacvezető gumiabroncs gyártójaként nagy hangsúlyt fektetünk olyan kutatás-fejlesztési projektekre, amelyek a fenntartható fejlődésre és a fenntartható közlekedésre irányulnak. Fontos környezetvédelmi célunk, hogy 2050-re minden általunk gyártott abroncs 100%-ban fenntartható módon előállított nyersanyagokból készüljön. Gratulálunk a GAMF csapat előkelő eredményéhez, ez nemcsak a főiskola, de hazánk számára is kiemelkedő siker” – mondta Károlyi Kata, a Bridgestone Hungary marketing vezetője.

mega_lux_celban_2

A versenyen használt Bridgestone abroncsok nemcsak a 95/80R16 méretükben tértek el a szokásos személygépkocsi gumiktól: a magyar csapatnak átadott négy darabos szett összsúlya alig haladta meg az 5 kg-ot! Az Ologic abroncs speciálisan nagy átmérővel és keskeny futófelülettel rendelkezik, ami mérsékli az abroncsdeformálódást és az energiaveszteséget, csökkentve a gördülési ellenállást – ugyanakkor legalább olyan fokú biztonságot nyújt, mint a hagyományos gumik.

A Bridgestone több hétköznapi autó abroncsainak elkészítésére is alkalmazza már az Ologic technológiát, így az innovatív technológiával készült Ecopia EP500 abroncsokat szállít a teljesen elektromos meghajtású, városi BMW i3 modellhez.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés