Connect with us

technokrata

Egyre drágább a súlycsökkentés

audi_etron_quattro_4_medium

Garázs

Egyre drágább a súlycsökkentés

Nem megy könnyen a fogyás.

Ha emberekről van szó, fogyókúrázni rögtön kétféleképpen szoktunk: spórolva vagy sokat költve. Az autógyártók számára azonban a testmozgás és a kevesebb étel nem segít sokat – az anyagokat csak bizonyos mennyiségig spórolhatják ki a modellekből. Legutóbb az Audi hívta fel a figyelmet a könnyűsúlyú építkezés jövőbeli nehézségeire.

audi_etron_quattro_4_medium

Alumínium, magnézium, szénszál – bár történnek áttörések ezen anyagok előállításában, az Audi vezetősége szerint ezek továbbra is olyan költségesek, hogy nagyszériában, elérhetőbb árú autóknál nem alkalmazhatóak. A négykarikás gyártó felmérései szerint még az elektromos közlekedésre nyitott vásárlók is legalább 300 kilométeres hatótávot látnak reálisnak, viszont ehhez nehéz akkumulátor, viszont könnyű autó szükséges, amely ellentmondást csak egy dologgal lehet feloldani: nagyobb befektetéssel.

audi_etron_quattro_11_medium

Itt viszont ügyesen kell lavírozni, hiszen hiába prémium termékről van szó, az árcédulán szereplő összeg itt is nagyban befolyásolja az eladásokat. A könnyűépítésnél viszont nem csak a puszta anyagköltséggel, hanem a megmunkálással is kell számolni. Az acél, az alumínium és a szénszál eltérő tulajdonságokkal bír, különleges módon kell rögzíteni őket egymáshoz és különleges tudás szükséges a tartós fényezéshez is. Ez pedig felettébb erőforrás-igényes.

Mindez az Audi teljesen elektromos SUV-jának (a Q6-nak) a megalkotásával kapcsolatban merült fel, amelyet az e-tron tanulmánnyal már beharangoztak.
Forrás: Autó PultSzólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle