Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb forradalom jöhet az autópiacon

Garázs

Újabb forradalom jöhet az autópiacon

Jól fogadták a vásárlók a Toyota Mirai-t, még több hidrogénes típus jön.

Az mára már szinte kétségbe vonhatatlan, hogy a nagyobb autógyártók az elektromos hajtásrendszerekben látják a jövőt. A kérdést már csak az képezi, hogy a villanymotorok honnan merítsék az energiát. Napjainkban még az akkumulátorcsomagok jelentik az általános megoldást, de a Toyota már piacra dobta első üzemanyagcellás modelljét is – és úgy látszik, nem ez lesz az utolsó.

Yoshikazu Tanaka, a hidrogénhajtású Mirai vezető tervezője elárulta, hogy nagyon örülne, ha a későbbiekben egy teljes palettát létrehozhatnának üzemanyagcellás hajtáslánccal. Az úriember természetesen nem merült el a részletekben, de egyes pletykák szerint a jövőben a kompaktoktól egészen a crossoverekig szeretnék bővíteni a hidrogénhajtású flottájukat.

toyota_mirai_6_medium

Mindez persze nem véletlen, hiszen Tanaka úr elmondása szerint 10-20 éven belül a hidrogénhajtású autók legalább annyira gyakoriak lesznek, mint ma a normál hibridek. Ez persze rengeteg időnek tűnik, de ne feledjük el, hogy a hibrideknek is legalább ennyi idő kellett a kibontakozáshoz, és manapság már jóval gyorsabban fejlődik a technológia is, így végső soron azon sem csodálkoznánk, ha ennél még gyorsabban terjednének el ezek az alternatív hajtású négykerekűek – melyek fejlesztését a legtöbb nagy autógyártó már elkezdte, sőt a Honda már be is mutatta saját hidrogénes típusát.

A lendületet pedig nem csak a remény adja, hiszen a Toyota nemrégiben nyilvánosságra hozta, hogy csak az Egyesült Államokban nem kevesebb, mint 1900 előrendelés érkezett a Miraira, ez pedig több mint amire számítottak a japánok. Mindez olyannyira meglepte a gyáriakat, hogy várólistát kellett létrehozniuk, amíg sikerül teljesíteni az igényeket. Ez a szám egyébként elsőre nem tűnik túl acélosnak, de nem szabad elfelejteni, hogy egy vadonatúj technológiáról van szó, ráadásul a hidrogén utántöltésének lehetőségei is elég korlátozottak egyelőre – ezekhez mérten pedig dicséretes az érdeklődés.

Forrás: Autó Pult



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés