Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elkészült a jövő üzemanyaga

Garázs

Elkészült a jövő üzemanyaga

Az Audi sikeresen lefőzte az első adag e-benzint.

Az Audi szintetikusan előállított üzemanyaga egy lépéssel közelebb került a valósághoz, miután a gyártó sikeresen „lefőzte” belőle az első adagot.

Az e-benzin előnyei kézzel foghatóak: egyrészt petróleum használata nélkül, bioenergia-forrásként jön létre, vagyis segíti a kőolajfüggőség leküzdését. Másrészt kén- és benzoltartalom hiányában tisztábban is ég el, nem utolsó sorban pedig 100-as oktánszámmal születik meg.

audi_ebenzin_1

Az üzemanyag tesztelését hamarosan elkezdi az Audi, első lépésként pedig sikeresen ültették át az elméletet a gyakorlatban: „lefőzték” az első adag e-benzint. Miközben az üzemanyag felhasználhatóságát vizsgálják, az előállítás folyamatán is fejlesztenek a mérnökök: a terv szerint a nagymennyiségű gyártáshoz mindössze víz, hidrogén, széndioxid és napfény lesz szükséges. Eközben a gázolajról sem feledkeztek meg: az e-dízel előállításának hozzáadott összetevői mindössze víz, levegő és zöld úton nyert energia lesznek.

audi_ebenzin_2

A mikorról korai lenne értekezni, egyelőre még csak az áttörésnek örvendhetünk, de kereskedelmi forgalomban valószínűleg még hosszú évekig nem találkozunk majd az e-üzemanyaggal. A megjelenéshez közeledve persze felmerülnek majd fokozottan fontos kérdések is: így például egy liter üzemanyag előállítási költsége, valamint ennek az ára, illetve az időközben felfejlődött alternatív hajtásláncok piaci képessége.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés