Connect with us

technokrata

Mostantól mentőt hív az autó

ecall

Garázs

Mostantól mentőt hív az autó

Mostantól újabb fontos biztonsági rendszerrel bővülnek az új autók.

Lejárt az embargó arról a sajtóanyagról, amelynek értelmében az Európai Parlament újabb biztonsági extrát tett kötelezővé az Európában forgalmazott autók számára – a legutolsó hasonló kötelező rendszer az ESP, majd a guminyomásra figyelmeztető rendszer volt.

 

Ezúttal az úgynevezett eCall rendszer került fel a kötelező szériatételek közé. Ez egy olyan biztonsági rendszer, ami egy balesetet szenvedett autónak, pontosabban utasainak segít. Eddig is több autónál találkozhattunk az eCall vagy SOS gombbal, ami baj esetén a 112-es számot hívta, lejelentve a balesetet.

ecall

Az Európai Parlament által kötelezővé tett eCall önállóan hív segítséget, ha bekövetkezett a baj, ami sok esetben óriási segítség lehet. Ugyanis gyakran szenvednek az autósok olyan balesetet, melyet követően önállóan nem képesek segítséget hívni, ha pedig épp egy kihalt részen vagy sötétben történt a baleset, az is megtörténhet, hogy későn veszi észre esetleg egy másik autóstárs, hogy mi történt, ilyen esetekben pedig a gyors segítség életet menthet.

A törvényhozók prognosztizálása szerint a kötelezővé tett eCall rendszer akár 10 százalékkal is mérsékelheti a közúti balesetek halálos áldozatainak számát évente. Az eCall első körben csak alapadatokat küld, amelyek azonban értékes információkat takarnak: például megadja az autó típusát, hajtóanyagának fajtáját, a pontos helyszínt, a baleset pontos időpontját, sőt, az utasok számát is. Az eCall szolgáltatás az Európában forgalmazott összes új autóba (pontosabban fogalmazva frissen piacra dobott modellbe) történő beépítése 2018. március 31-től válik kötelezővé a gyártók számára.

Forrás: Autó PultSzólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek