Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mostantól mentőt hív az autó

Garázs

Mostantól mentőt hív az autó

Mostantól újabb fontos biztonsági rendszerrel bővülnek az új autók.

Lejárt az embargó arról a sajtóanyagról, amelynek értelmében az Európai Parlament újabb biztonsági extrát tett kötelezővé az Európában forgalmazott autók számára – a legutolsó hasonló kötelező rendszer az ESP, majd a guminyomásra figyelmeztető rendszer volt.

 

Ezúttal az úgynevezett eCall rendszer került fel a kötelező szériatételek közé. Ez egy olyan biztonsági rendszer, ami egy balesetet szenvedett autónak, pontosabban utasainak segít. Eddig is több autónál találkozhattunk az eCall vagy SOS gombbal, ami baj esetén a 112-es számot hívta, lejelentve a balesetet.

ecall

Az Európai Parlament által kötelezővé tett eCall önállóan hív segítséget, ha bekövetkezett a baj, ami sok esetben óriási segítség lehet. Ugyanis gyakran szenvednek az autósok olyan balesetet, melyet követően önállóan nem képesek segítséget hívni, ha pedig épp egy kihalt részen vagy sötétben történt a baleset, az is megtörténhet, hogy későn veszi észre esetleg egy másik autóstárs, hogy mi történt, ilyen esetekben pedig a gyors segítség életet menthet.

A törvényhozók prognosztizálása szerint a kötelezővé tett eCall rendszer akár 10 százalékkal is mérsékelheti a közúti balesetek halálos áldozatainak számát évente. Az eCall első körben csak alapadatokat küld, amelyek azonban értékes információkat takarnak: például megadja az autó típusát, hajtóanyagának fajtáját, a pontos helyszínt, a baleset pontos időpontját, sőt, az utasok számát is. Az eCall szolgáltatás az Európában forgalmazott összes új autóba (pontosabban fogalmazva frissen piacra dobott modellbe) történő beépítése 2018. március 31-től válik kötelezővé a gyártók számára.

Forrás: Autó Pult



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés