Connect with us

technokrata

Elektromos gyorstöltő állomás nyílt a Hungaroringen

Nissan_Leaf

Garázs

Elektromos gyorstöltő állomás nyílt a Hungaroringen

A Nissan és a Groupama Vezetéstechnikai Centrum együttműködésének eredményeként, a Hungaroringen kedden átadták a fővárostól keletre az első, nyilvánosan használható villámtöltő állomást, amely elősegíti a környezettudatos közlekedést, és az elektromos autók elterjedését az országban, hiszen mindössze 25 perc alatt tölti fel a járművet nulláról nyolcvan százalékra.

S hogy miért fontos a Nissan számára ez a villámtöltő állomás? Mert a cég már másfél éve elkezdte a villanyautók értékesítését hazánkban – a Nissan Leaf és az e-NV200 üzemeltetését pedig jelentős mértékben megkönnyítik ezek az állomások. Mivel a CHAdeMO szabványnak felel meg a töltő, ezért nem csak ezt a két modellt, de például a Mitsubishi Outlander PHEV-t, vagy az i-MiEV-et (legyen az Peugeot vagy akár Citroën köntösben) is tölthetjük az állomáson. Emellett már a Tesla tulajdonosok is beszerezhetnek átalakítót hozzá, így a beruházással az elektromos autózás összes régebben jelen lévő modelljének tulajdonosai jól járnak.

Nissan_Leaf

A Nissan európai szintű programjának keretében villámtöltő-hálózatot fejleszt; ezek az állomások huszonöt perc alatt nulláról nyolcvan százalékra töltik fel az autókat – szemben azokkal, amelyek négy-nyolc óra alatt képesek ugyanerre. Hazánkban ez a negyedik ilyen töltőállomás, és a közeljövőben további hatra számítunk,” fejtette ki Palkovics Péter, a Nissan PR- és marketingigazgatója. „Ez a töltőállomás a Tanpálya és a Nissan összefogásának köszönhetően jött létre: mi adtuk a berendezést a napi huszonnégy órában elérhető állomáshoz, a Tanpálya pedig vállalta a telepítést. Számunkra nagyon fontos, hogy épüljön a hálózat, és hogy minél többen kapjanak kedvet a villanyautózáshoz. Úgy gondoljuk, közeledik egy nagy áttörés, erre utal az is, hogy a kormány kidolgozott egy tervet, amellyel támogatja az elektromos autók terjedését – a tervek szerint az elektromos autók szabadon használhatnák majd a buszsávot, ingyenes lesz számukra a parkolás, és áfa-mentes a megvásárlásuk. Ha ezek az ösztönző kedvezmények életbe lépnek, komoly fellendülés várható a villanyautózás terén.

A sajtótájékoztató aktív résztvevője, sőt, levezénylője volt Sebestyén István, a hazai Villanyautó Klub elnöke, akinek az érintettsége nyilván nem megkérdőjelezhető a téma kapcsán.

Nagyon fontos, hogy a Ringre villanyautóval látogatók mostantól ugyanolyan kiszolgálást kapnak, mint akik hagyományos autóval érkeznek. Szerintünk nagyon fontos, hogy az autósport és az autósversenyzés összekapcsolódjon a környezetvédelemmel. Ha csak annyit érünk el, hogy egy kicsit megváltoztatjuk az emberek gondolkodásmódját azzal kapcsolatban, hogy zajmentesen is lehet autózni vagy akár versenyezni is, már akkor sokat tettünk az autózásért és a versenyzésért. Ezért kiemelkedő jelentőségű, hogy a fővárostól keletre a Hungaroringen megnyílt ez a villámtöltő állomás. Többszörös üzenete van, amit mi teljes mellszélességgel támogatunk” – nyilatkozta Sebestyén István.

Forrás: Autó PultSzólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek