Connect with us

technokrata

Elképesztő sebesség: Túl a fizika határain!

0311_bloodhound_1

Garázs

Elképesztő sebesség: Túl a fizika határain!

A Bloodhound SSC projekt célja az abszolút hihetetlen 1600 km/h elérése.

Bizonyára sokan hallottak Olvasóink közül a Bloodhound SSC projektről, hiszen az elszánt tudós- és mérnökcsapat már hosszú évek óta dolgozik a földi sebességrekordok megdöntésén, a médiában pedig már sokszor találkozhattak a nevükkel – például az Autó Pulton is több ízben írtunk róluk.

Az aktuális földi sebességrekord 1221 km/óra, a brit csapat viszont közel sem elégszik meg ennyivel: a Bloodhound SSC projekt célja az abszolút hihetetlen 1600 km/h elérése. Persze számtalan akadállyal találkoznak a tervezők a fejlesztés során, ráadásul eleve ismeretlen terepen próbálnak mozgolódni, hiszen eddig még közel sem sikerült ilyen tempót földön elérni.

0311_bloodhound_3

 Nem is gondolnánk, de a legnagyobb gondot a kerekek által felvert kavicsok jelentik, amelyek lövedékként hatolhatnak át a ’karosszérián’, a brit Andy Green pilótát komolyan veszélyeztetve. A rakétaautó kerekei ugyanis 1600 km/h-nál percenként 10200-at (!) forognak, a kerekekből ’kiugró’ kavicsok így brutális energiával rendelkeznek.

Szerencsére végre sikerült megoldani a problémát: a brit Morgan Advanced Technologies nevű cég kifejlesztett egy olyan speciális anyagot, ami ellenáll ezeknek az energiáknak, az anyag pedig úgy néz ki, hogy működik, ugyanis kiállta a dupla sebességet, tehát 3200 km/h-s becsapódásokat imitáló ballisztikus teszteket. Érdemes megnézni a tesztelésekről készült videót:

A Bloodhound SSC-ről számtalan érdekességet lehetne írni, hiszen a rakéta minden porcikája egyedi és különleges – az egész alkotás egy mérnöki csoda. Autós vonatkozásban viszont talán a legérdekesebb, hogy a Jaguar kompresszoros V8-as ötliteres motorja hajtja… az üzemanyagpumpát!

Eléggé ijesztően hangzik, hogy egy 500 lóerős motorra van szükség az üzemanyagpumpa hajtásához, azonban ez valóban így van, hiszen a pumpának 40 liternyi üzemanyagot kell szállítania másodpercenként, amihez bizony komoly hajtás szükséges. Az 1600 km/h-hoz pedig nem meglepő módon egy sugárhajtómű igyekszik eljuttatni az SSC-t, ami az Eurojet EJ200 repülőtől érkezik, és akár 78.000 lóerőnyi tolóerőt képes szolgáltatni.

0311_bloodhound_2

A csapat a hírek szerint idén kezdi el valós körülmények között tesztelni a féltett kincset, a pilóta pedig a már fentebb említett Andy Green lesz. A tervek szerint először az 1280 km/h-s sebességet kívánja abszolválni a csapat (ami ugye már eleve rekordnak számít), s az 1600 km/h-s álomhatárral csak jövőre próbálkoznak, ha minden sikeresen zajlott az 1280 km/h-s próbán. Mi mindenesetre nagyon drukkolunk nekik, mert hiába nincs túl sok jelentősége a sebességhajhászásnak, mérnöki szempontból biztosan nagyon sok, eddig ismeretlen problémát oldanak meg a szakértők.

Forrás: Autó PultSzólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle