Connect with us

Veszélyben a modern autók tulajdonosai?

chevroletimpala

Garázs

Veszélyben a modern autók tulajdonosai?

Az Amerikai Védelmi Minisztérium feltört egy hagyományos Chevrolet-t és átvették az irányítást a jármű felett.

Az, hogy hackerek képesek átvenni az irányítást a számítógépek fölött, már csak kevesek számára újdonság. A haszonszerzés céljából elkövetett bűncselekmények igen gyakoriak, a vétlen felhasználó pedig sok esetben csak futhat az adatai után. Az egyre fejlődő technológia hatására mostanra már egy okostelefonra készült vírus sem ér meglepetésként minket, az Amerikai Védelmi Minisztérium kutatási részlege által készített vizsgálat azonban aggodalomra ad okot.

chevroletimpala

A DARPA szakemberei egy teljesen átlagos Chevrolet Impalát tettek próbára, az autó pedig elbukott a teszten. A vizsgálat során ugyanis sikerrel átvették az irányítást az autó teljes fedélzeti elektronikája felett, így a kormány és a váltó kivételével minden egységet a saját kedvük szerint vezérelhettek. Ez egyben a gázpedált is jelenti, azaz, bár a sofőr továbbra is kormányozhatta az autót, a sebesség felett nem rendelkezhetett. Ez pedig egy átlagember esetén igen komoly veszélyt jelent, hiszen egy intenzív, nagy sebességű manőverezésre kevesen vannak felkészülve.


A problémát az okozhatja, hogy bár korábban az autógyártók ígéretet tettek a vezetési és  a multimédiás rendszerek teljes elkülönítésére, költségtakarékossági okokból vélhetően ez nem történt meg, így, ha egy hacker bejut a jármű szoftverébe, a teljes irányítás az övé lehet. Nem kizárt, hogy a DARPA mostani tesztje komoly változásokat idéz majd elő a piacon, hiszen az ilyen sebezhetőségek igen nagy veszélyeket jelenthetnek, nemcsak az autóban ülőkre, de a gyártókra is egyaránt.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő