Connect with us

technokrata

Veszélyben a modern autók tulajdonosai?

Garázs

Veszélyben a modern autók tulajdonosai?

Az Amerikai Védelmi Minisztérium feltört egy hagyományos Chevrolet-t és átvették az irányítást a jármű felett.

Az, hogy hackerek képesek átvenni az irányítást a számítógépek fölött, már csak kevesek számára újdonság. A haszonszerzés céljából elkövetett bűncselekmények igen gyakoriak, a vétlen felhasználó pedig sok esetben csak futhat az adatai után. Az egyre fejlődő technológia hatására mostanra már egy okostelefonra készült vírus sem ér meglepetésként minket, az Amerikai Védelmi Minisztérium kutatási részlege által készített vizsgálat azonban aggodalomra ad okot.

chevroletimpala

A DARPA szakemberei egy teljesen átlagos Chevrolet Impalát tettek próbára, az autó pedig elbukott a teszten. A vizsgálat során ugyanis sikerrel átvették az irányítást az autó teljes fedélzeti elektronikája felett, így a kormány és a váltó kivételével minden egységet a saját kedvük szerint vezérelhettek. Ez egyben a gázpedált is jelenti, azaz, bár a sofőr továbbra is kormányozhatta az autót, a sebesség felett nem rendelkezhetett. Ez pedig egy átlagember esetén igen komoly veszélyt jelent, hiszen egy intenzív, nagy sebességű manőverezésre kevesen vannak felkészülve.


A problémát az okozhatja, hogy bár korábban az autógyártók ígéretet tettek a vezetési és  a multimédiás rendszerek teljes elkülönítésére, költségtakarékossági okokból vélhetően ez nem történt meg, így, ha egy hacker bejut a jármű szoftverébe, a teljes irányítás az övé lehet. Nem kizárt, hogy a DARPA mostani tesztje komoly változásokat idéz majd elő a piacon, hiszen az ilyen sebezhetőségek igen nagy veszélyeket jelenthetnek, nemcsak az autóban ülőkre, de a gyártókra is egyaránt.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin