Connect with us

technokrata

Egyre jobb téli gumikkal autózunk

winter2

Garázs

Egyre jobb téli gumikkal autózunk

Téligumi-használat: évről évre tudatosabbak a hazai autósok.

nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu az idei téli szezonban is elvégezte a hazai autósok téligumi-használatára vonatkozó véletlen mintavételen alapuló vizsgálatát. Az ORFK OBB szakmai támogatását is élvező felmérés eredményeinek tanúsága szerint az autósok egyre jobban odafigyelnek arra, hogy megfelelő abroncsokkal nézzenek szembe a tél kihívásaival: tovább javult a téli gumit használó autósok aránya, a többség ráadásul valamilyen prémium márkás abroncsot használ, és immár csupán 45 százalékuk tesz 5 évnél idősebb téli gumit az autójára.

Az immár a harmadik téli szezonban lezajló felmérés helyszíne négy Budapest környéki bevásárlóközpont parkolója, továbbá idén első ízben Budapest belvárosa volt, ahol összesen több mint száz autón folytattak vizsgálatot a szakemberek. Míg két évvel ezelőtt az autóknak még 11 százalékán, idén már mindössze 8 százalékán találtak nyári abroncsot. A téli szezonnak megfelelő gumik között mindössze 4 százaléknyi volt a négyévszakos abroncsok aránya.

wintertyre

A felmérés visszaigazolja a forgalmazók tapasztalatait, akik mind több téli gumiabroncs értékesítéséről számolnak be. Ennek eredménye az, hogy két év alatt jelentősen, 7 százalékponttal 45 százalékra csökkent az öt évnél idősebb téli gumival futó személyautók aránya, miközben az átlagos profilmélységük 4,9-ről 5,6 milliméterre nőtt. Kritikusan alacsony, 2 milliméteres barázdamélységű gumit csupán egyetlen autón találtak a felmérés során, ugyanakkor összességében 23 százalék volt azoknak az autóknak az aránya, amelyeken 4 milliméter alatti profilmélységű, már cserére érett abroncsot talált a felmérők csapata.

A prémium gumimárkák aránya az utóbbi két év során 55-ről 69 százalékra nőtt, ami szintén azt jelzi, hogy az autósok jobban odafigyelnek erre a biztonsági tényezőre, és a téli gumi kiválasztása során nem feltétlenül csak az ár alapján döntenek.

„Az idei téligumi-felmérés eredményeiben mutatkozó tendenciák igen bíztatóak – hangsúlyozza Fodor László, a Használtautó.hu értékesítési vezetője. – A megfelelő minőségű téli gumi fontosságát már a szezon elején, a Hungaroringen végrehajtott téligumi-tesztünk is szemléletesen megmutatta: míg a tesztgyőztes téli abronccsal jeges útfelületen 22 méteres szakaszon meg tudtunk állni óránkénti 40 kilométeres sebességről, a nyári gumival a szakasz végén még 32 kilométer per órás sebességgel ütöttük el az ott elhelyezett bábut.”

 Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő