Connect with us

technokrata

Egyre jobb téli gumikkal autózunk

winter2

Garázs

Egyre jobb téli gumikkal autózunk

Téligumi-használat: évről évre tudatosabbak a hazai autósok.

nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu az idei téli szezonban is elvégezte a hazai autósok téligumi-használatára vonatkozó véletlen mintavételen alapuló vizsgálatát. Az ORFK OBB szakmai támogatását is élvező felmérés eredményeinek tanúsága szerint az autósok egyre jobban odafigyelnek arra, hogy megfelelő abroncsokkal nézzenek szembe a tél kihívásaival: tovább javult a téli gumit használó autósok aránya, a többség ráadásul valamilyen prémium márkás abroncsot használ, és immár csupán 45 százalékuk tesz 5 évnél idősebb téli gumit az autójára.

Az immár a harmadik téli szezonban lezajló felmérés helyszíne négy Budapest környéki bevásárlóközpont parkolója, továbbá idén első ízben Budapest belvárosa volt, ahol összesen több mint száz autón folytattak vizsgálatot a szakemberek. Míg két évvel ezelőtt az autóknak még 11 százalékán, idén már mindössze 8 százalékán találtak nyári abroncsot. A téli szezonnak megfelelő gumik között mindössze 4 százaléknyi volt a négyévszakos abroncsok aránya.

wintertyre

A felmérés visszaigazolja a forgalmazók tapasztalatait, akik mind több téli gumiabroncs értékesítéséről számolnak be. Ennek eredménye az, hogy két év alatt jelentősen, 7 százalékponttal 45 százalékra csökkent az öt évnél idősebb téli gumival futó személyautók aránya, miközben az átlagos profilmélységük 4,9-ről 5,6 milliméterre nőtt. Kritikusan alacsony, 2 milliméteres barázdamélységű gumit csupán egyetlen autón találtak a felmérés során, ugyanakkor összességében 23 százalék volt azoknak az autóknak az aránya, amelyeken 4 milliméter alatti profilmélységű, már cserére érett abroncsot talált a felmérők csapata.

A prémium gumimárkák aránya az utóbbi két év során 55-ről 69 százalékra nőtt, ami szintén azt jelzi, hogy az autósok jobban odafigyelnek erre a biztonsági tényezőre, és a téli gumi kiválasztása során nem feltétlenül csak az ár alapján döntenek.

„Az idei téligumi-felmérés eredményeiben mutatkozó tendenciák igen bíztatóak – hangsúlyozza Fodor László, a Használtautó.hu értékesítési vezetője. – A megfelelő minőségű téli gumi fontosságát már a szezon elején, a Hungaroringen végrehajtott téligumi-tesztünk is szemléletesen megmutatta: míg a tesztgyőztes téli abronccsal jeges útfelületen 22 méteres szakaszon meg tudtunk állni óránkénti 40 kilométeres sebességről, a nyári gumival a szakasz végén még 32 kilométer per órás sebességgel ütöttük el az ott elhelyezett bábut.”

 Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle