Connect with us

technokrata

Működik az átlátszó autó!

transparent-car

Garázs

Működik az átlátszó autó!

Japán mérnökök elkészítettek egy rendszert, mellyel átlátszóvá válhatnak a gépjárművek.

Bizonyára sokan emlékeznek a 2002-es James Bond film, a Halj meg máskor egyik ikonikus jelenetére, amikor a főhős úgy menekül meg a rá leselkedő veszélytől, hogy az autóját átlátszóvá változtatta egy gomb megnyomásával. Japán tudósok most nem a mások elől való elbújás érdekében dolgoznak az átlátszó autón, hanem azért, hogy könnyebben észrevegyük a ránk leselkedő veszélyeket. Gondoljunk csak bele, hogy mi történik akkor, ha egy kisgyerek az autó oldala körül sétál, mi pedig nem vesszük észre.

A  projektorok, kamerák és speciális tükrök kombinációjából álló rendszert , Susumu Tachi és Msahiko Inami, a yokohamai Keiko Egyetem Média Dizájn részlegének professzorai fejlesztették ki. A technológiát egy Toyota Priusban próbálták ki és ahogy az alábbi videón látszik, már jelen formájában is használható.

Az alkotók szerint az az igazán átütő a technológiában, hogy a tükröződő rendszer pontosan úgy veri vissza a fényt, ahogy az a valóságban is megtörténik, azaz nincs az az érzésünk, hogy valami torzítás történik a képpel. Így például tolatás közben tökéletesen kivehető egy oszlop vagy éppen egy kisgyermek, minden pontosan ott található, ahol a rendszer mutatja.

A csapat már több autógyártót is megkeresett a fejlesztéssel, így elképzelhető, hogy a jövőben közös erővel dolgoznak majd egy ténylegesen, az alapoktól átlátszóvá felépített autó létrehozásán. A mérnökök azt sem tartják kizártnak, hogy a technológia később a repülőgépiparban is megjelenhet.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek