Connect with us

Hirdetés

technokrata

Feledékeny autósokon is segít a magyar fejlesztés

Garázs

Feledékeny autósokon is segít a magyar fejlesztés

Egy új, magyar fejlesztésű mobil applikáció gombnyomásra parkolást intéz, sofőrt azonosít, segít megtalálni a gépkocsit vagy autópálya matricát vásárol.

A hazai fejlesztők továbbgondolták a GPS technológia alkalmazási lehetőségeit a gépjárművek üzemeltetésében. Az eredmény egy olyan többfunkciós mobil applikáció lett, amelynek segítségével egyetlen gombnyomással lehet elintézni a parkolást, vagy megvásárolni az autópálya-matricát. Az egyetlen gombnyomás szó szerint értendő: a felhasználó csak megérinti az alkalmazást a mobil képernyőjén, ezzel indíthatja a parkolást, távozáskor pedig a szolgáltatás automatikusan leáll. Ha a sofőr nem tér vissza a maximális idő végéig, a rendszer újraindítja a parkolását.

Az új megoldás a GPS gépjárművédelem, az okostelefonok és az NFC technológia kombinációjára épül. A távfelügyeleti eszköz szervere érzékeli, ha a jármű fizetős övezetben, gyújtáslevétellel megáll. Ekkor a rendszer figyelmezteti a sofőrt a parkolási kötelezettségre, amit ő a képernyő megérintésével engedélyezhet. A parkolási díjat a sofőr, vagy a szerződő cég utólag, a távfelügyeleti szolgáltatónak fizeti meg. Így soha sehol nem kell aprópénz, vagy automata után keresgélni.

Skyguard

Varga László, a fejlesztést végző Auto Securit Zrt. vezetője elmondta, a visszaélés, csalás lehetősége kizárt, mivel a parkoló autó pozícióját a parkolás időtartamában egy automata elektronikusan rögzíti. Céges felhasználók számára fejlesztették ki azt a technológiát, melynek segítségével a parkolási díjról az információ azonnal bekerül a vállalat pénzügyi rendszerébe, így autónként akár havi több tízezer forintnyi költség válik könnyebben elszámolhatóvá. Természetesen, mivel egy adott GPS-eszköz az autóba fixen beépített, így az sem lehetséges, hogy valaki céges költségen a magánautóját parkoltassa – hangsúlyozta Varga László.

A GPS-nek köszönhetően a feledékeny autósok térkép és irányjelek segítségével könnyen megtalálhatják leállított autójukat is. A belvárosban sokszor nehéz parkolni, nem ritka, hogy csak több utcával arrébb van hely. Idegen városokban járva, de másutt is megeshet, hogy az ember nem talál vissza azonnal az autóhoz. Egy másik ikon megérintésével az applikációba épített gyalogos navigáció segít megtalálni az autót.

A szakember közlése szerint a most kialakított megoldás pillanatnyilag csak a szolgáltató által felügyelt autókban elérhető, de már dolgoznak a lehetőség kiterjesztésén. Látszik, hogy ez a fejlődés egyik új iránya és az NFC eszközök hamarosan elterjednek majd nemcsak a járműipar, de az élet számtalan területén, jelentősen egyszerűsítve mindannyiunk hétköznapjait.

A fenti rendszer lehetőségei még messze nincsenek kihasználva. Heteken belül autópálya matricát is vehetünk ugyanezen az applikáción, de figyelmeztetni fog a központ a téli nyári, vagy futásteljesítményből számított gumicsere periódusokra is. Az értesítések szólhatnak a kötelező szervizintervallumokról, de akár útnyilvántartás is készíthető az applikáció segítségével. A felhasználási lehetőségeknek innentől csak a felhasználói igények és a fantázia szab határt.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés