Connect with us

Feledékeny autósokon is segít a magyar fejlesztés

skyguard_okostelefon-smartkey

Garázs

Feledékeny autósokon is segít a magyar fejlesztés

Egy új, magyar fejlesztésű mobil applikáció gombnyomásra parkolást intéz, sofőrt azonosít, segít megtalálni a gépkocsit vagy autópálya matricát vásárol.

A hazai fejlesztők továbbgondolták a GPS technológia alkalmazási lehetőségeit a gépjárművek üzemeltetésében. Az eredmény egy olyan többfunkciós mobil applikáció lett, amelynek segítségével egyetlen gombnyomással lehet elintézni a parkolást, vagy megvásárolni az autópálya-matricát. Az egyetlen gombnyomás szó szerint értendő: a felhasználó csak megérinti az alkalmazást a mobil képernyőjén, ezzel indíthatja a parkolást, távozáskor pedig a szolgáltatás automatikusan leáll. Ha a sofőr nem tér vissza a maximális idő végéig, a rendszer újraindítja a parkolását.

Az új megoldás a GPS gépjárművédelem, az okostelefonok és az NFC technológia kombinációjára épül. A távfelügyeleti eszköz szervere érzékeli, ha a jármű fizetős övezetben, gyújtáslevétellel megáll. Ekkor a rendszer figyelmezteti a sofőrt a parkolási kötelezettségre, amit ő a képernyő megérintésével engedélyezhet. A parkolási díjat a sofőr, vagy a szerződő cég utólag, a távfelügyeleti szolgáltatónak fizeti meg. Így soha sehol nem kell aprópénz, vagy automata után keresgélni.

Skyguard

Varga László, a fejlesztést végző Auto Securit Zrt. vezetője elmondta, a visszaélés, csalás lehetősége kizárt, mivel a parkoló autó pozícióját a parkolás időtartamában egy automata elektronikusan rögzíti. Céges felhasználók számára fejlesztették ki azt a technológiát, melynek segítségével a parkolási díjról az információ azonnal bekerül a vállalat pénzügyi rendszerébe, így autónként akár havi több tízezer forintnyi költség válik könnyebben elszámolhatóvá. Természetesen, mivel egy adott GPS-eszköz az autóba fixen beépített, így az sem lehetséges, hogy valaki céges költségen a magánautóját parkoltassa – hangsúlyozta Varga László.

A GPS-nek köszönhetően a feledékeny autósok térkép és irányjelek segítségével könnyen megtalálhatják leállított autójukat is. A belvárosban sokszor nehéz parkolni, nem ritka, hogy csak több utcával arrébb van hely. Idegen városokban járva, de másutt is megeshet, hogy az ember nem talál vissza azonnal az autóhoz. Egy másik ikon megérintésével az applikációba épített gyalogos navigáció segít megtalálni az autót.

A szakember közlése szerint a most kialakított megoldás pillanatnyilag csak a szolgáltató által felügyelt autókban elérhető, de már dolgoznak a lehetőség kiterjesztésén. Látszik, hogy ez a fejlődés egyik új iránya és az NFC eszközök hamarosan elterjednek majd nemcsak a járműipar, de az élet számtalan területén, jelentősen egyszerűsítve mindannyiunk hétköznapjait.

A fenti rendszer lehetőségei még messze nincsenek kihasználva. Heteken belül autópálya matricát is vehetünk ugyanezen az applikáción, de figyelmeztetni fog a központ a téli nyári, vagy futásteljesítményből számított gumicsere periódusokra is. Az értesítések szólhatnak a kötelező szervizintervallumokról, de akár útnyilvántartás is készíthető az applikáció segítségével. A felhasználási lehetőségeknek innentől csak a felhasználói igények és a fantázia szab határt.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő