Connect with us

Hirdetés

technokrata

2046-ra már nem fogunk autót vezetni?

Garázs

2046-ra már nem fogunk autót vezetni?

A neves Morgan Stanley pénzügyi és tanácsadó intézet meglehetősen érdekes tanulmánnyal jelentkezett a napokban.

Az elemzés az autonóm, azaz önvezető autók témáját helyezte a központjába és gyors fejlődést jelez előre.

Egészen pontosan 2046 lesz az az év a Morgan Stanley szerint, amelyre már a hagyományos autókat lehetetlen lesz értékesíteni: harminckét esztendő múlva minden autó önvezető lesz. A piacot egyébként 2026 magasságában kezdi majd el szélesebb körben meghódítani a technológia, amely „5,6 trillió dollár globális gazdasági megtakarítást eredményez”.

Az évtized végére egyébként már több autómárka is megelőlegezte az önvezető autó szériagyártású premierjét, amelyek viszont még teljesen nem vállalnak felelősséget: a vezető őrző figyelmére mindig szükség lesz bennük.

0804_autonom_01

A Navigant Research intézet piackutatása szerint 2035-re az autonóm négykerekűek éves eladása már közel százmillió dolláros üzlet lesz, ami bizony a teljes személyautó szegmens harmadát teszi ki. Az ABI Research még bátrabb kijelentést tett: 2032-re az értékesített új autók 50 százaléka képes lesz legalább részleges (pl. autópályás) önvezetésre szerintük.

Még a vezetés szerelmeseiként is elismerhetjük, hogy az autonóm autózásnak vannak tagadhatatlan előnyei. Egy hosszú, fárasztó nap után pihentető is lehet a volán mögé ülni, de a dugóban való araszolás és az egyhangú autópályás szakasz elveheti a kedvünket – ilyenkor pedig jobb, ha át tudjuk adni a volánt. Erre pedig tíz éven belül a legtöbb autógyártó termékében képesek leszünk, ráadásul az eddigi segédrendszer-arzenál áránál alig költségesebb csomagért cserébe.

Forrás: Autó Pult 



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés