Connect with us

technokrata

Jövőre jön a teljesen elektromos Audi R8

1007_audi_r8_2

Garázs

Jövőre jön a teljesen elektromos Audi R8

Két elektromos hajtáslánccal is bővül az érkező Audi R8 kínálata.

Bár az Audi háza tájáról érkező hírek közül talán az R10 néven futó szupersportautóval kapcsolatos tervei a legizgalmasabbak, Párizsban az egy mérettel kisebb R8-as utódjával kapcsolatban is megosztottak velünk néhány érdekes információt.

1007_audi_r8_2

A németek részéről Ulrich Hackenberg, a kutatásokért és fejlesztésekért felelős szakember nyilatkozott, mégpedig a második generációs R8-as hajtásláncaival kapcsolatban. A jövő tavasszal érkező újdonság a kor követelményeinek megfelelően elektromos motorokkal is fel lesz szerelve, méghozzá rögtön két változatban. Az egyik a Lamborghini Asterionban – mely egyébként a négykarikás sportuató alapjait használja – bemutatott konnektorról tölthető hibrid megoldással operál majd, természetesen jóval alacsonyabb teljesítmény mellett, míg a másik az első generációból is elkészült, ám végül piacra nem került, teljesen elektromos e-tron lesz majd, mely akár 400 kilométeres hatótávval érkezhet.

Aki azonban már tavasszal zéró emissziós R8-at szeretne, azt el kell keserítsük, ugyanis az elektromotoros példányok csak az „átlagos” hajtásláncok után kerülnek majd bemutatásra. Az újdonság persze így is elég hívogató lesz, hiszen mind a 4,2 literes V8-ast, mind pedig az 5,2 literes V10-est továbbfejlesztik a mérnökök – természetesen a jelenlegi teljesítményt átlépve. Ami szomorúsággal töltheti el az élményhajhász Audi rajongókat, az a manuális váltó végleges száműzetése lesz, hiszen az újdonság kizárólag hétfokozatú duplakuplungos váltóval lesz elérhető, mely a quattro összkerékhajtáson keresztül juttatja majd el az erőt az úttestre.

1007_audi_r8_1

Ami pedig végképp meglepetésről gondoskodik, az a dízelmotor megjelenése. Szerencsére ezt még nem erősítették meg hivatalosan, de nem kizárt, hogy 2017-ben vagy a gyártó 4,2 literes V8-as, vagy az 5,0 literes V10-es öngyulladósát belegyömöszölik a sportautóba. Amit viszont már a négykarikások is hivatalosan megerősítettek, az egy kisebb turbós benzinmotor eljövetele, amivel a gyáriak ezzel ahelyett, hogy növelnék az R8 és a TT közti igencsak szűk szakadékot – persze itt a TT legerősebb és az R8 leggyengébb verziójáról van szó –, látszólag még közelebb hozhatják egymáshoz a két típust. A V6-os biturbó erőforrás valószínűleg a viszonylag szomjas V8-ast váltja majd le, nála egy árnyalattal nagyobb teljesítményt és jóval nagyobb nyomatékot szolgáltatva. Ennek köszönhetően a két típus valójában távolodik majd egymástól.

A nagy valószínűséggel a 2015-ös Genfi Autószalonon bemutatkozó vadonatúj R8 várhatóan júniusra kerül majd a kereskedésekbe, míg a jelenleg is elérhető Spyder változat egy évvel később állhat majd a vásárlók rendelkezésére.

Forrás: Autó PultSzólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák