Connect with us

technokrata

Megnéztük, hogy milyen kütyükkel dolgoznak a polgárőrök

Garázs

Megnéztük, hogy milyen kütyükkel dolgoznak a polgárőrök

Kiderítettük, milyen eszközök állnak rendelkezésükre a polgárőröknek, egész pontosan zuglóban.

Mi is a feladatuk a polgárőröknek, kapnak-e ezért valamiféle honorációt? Miért csinálják azt amit csinálnak? A mi szemszögünkből pedig a legérdekesebb, hogy milyen fajta eszközökkel dolgoznak nap mint nap.

Bevezetés

Kezdjük az elején, a polgárőrök feladata közé tartozik a közbiztonság javítása, még ha nem is olyan módon mint, ahogyan a rendőrség. A polgárőrség rendezvények biztosításáért szokott a legtöbbször felelni, illetve az utcákon is láthatunk polgárőrségi autót, netán egyenruhás embereket. Fontos tudni, hogy minden kerületben van központja a polgárőrségnek, illetve vannak eszközei is, de ezek nagyon eltérőek lehetnek, hiszen az adott polgármesteri hivatal dönt arról mennyi pénzel tudja támogatni a polgárőrséget. Fontos még tudni, hogy önkéntes alapon működik a szervezet, tehát ezért semmiféle fizetés vagy egyéb juttatás nem jár. Sokan keverik manapság a közterület felügyelőkkel illetve egyéb hivatásos szervezetek munkatársaival, pedig teljesen más szervezet, ráadásul a közterület felügyelők fizetést kapnak munkájukért, ráadásul más a jogköre is mint a polgárőrnek. A polgárőrök bilincs, gumibot és fegyver nélkül járnak, vannak akik saját autójukkal, de vannak teljesen felszerelt, a Polgárőr Egyesület tulajdonában lévő autók is, mint például az alant látható Škoda Octavia személygépkocsi.

Nagyjából ennyi lett volna, amit fontos tudni a szervezetről mindenkinek, mielőtt elmélyednénk az eszközökben. A polgárőrség alapfelszerelése a rádió, itt EDR rendszerű rádióval dolgoznak, aminek a lehallgatását kár volna megpróbálni, hiszen bizonyos időközönként sávot váltanak, ráadásul nem közönséges rádiófrekvencián kommunikálnak az eszközök. A központba beérkező jelentések, esetleges segítségkéréseket egy kezelő veszi fel, aki ha kell közvetlen kapcsolaton keresztül éri el a rendőrséget, a mentőket vagy akár a tűzoltókat. A kezelő azt is láthatja hol, melyik polgárőr kollégája van szolgálatban, így tudják összehangolni a járőrözési feladatokat, vagy az esetleges helyszínbiztosítást.

Rendszámfelismerő

A polgárőrség a forgalom figyelésekor nem a sebességünket ellenőrzik, ahogy azt legtöbbször a rendőrség teszi, hanem a rendszám beolvasása után, a központi adatbázissal egyeztet a gép, hogy az adott gépkocsira, vagy annak tulajdonosára van-e érvényben lévő körözés, vagy elfogatóparancs. De nem csak ennyit tud megmutatni az eszköz, hanem még a műszaki vizsga érvényességi idejét is figyeli, tehát manapság nem szabad a műszaki vizsgát elmulasztani, mert gyorsan megbukhatunk vele. Ez az eszköz meglepő módon egy Samsung Galaxy Camera, igen egy androidos fényképezőgép. Ugyebár a fejlett technikát nem csak az átlag állampolgár használja ki, hanem a rendfenntartó szervek is.

Van még mit találni az autóban, ugyanis van ugyebár megkülönböztető jelzés is a kocsin, ez az úgynevezett fényhíd, ez sárgán villog, miközben megkülönböztető hangjelzést is ad. Van belül kézibeszélő is, ami egyben a fényhíd „távirányítója” is egyben. Az autóban még egy „TV-t” is találunk, ez a korábbi minikomputer egy része, ezen is a rendszámfigyelő rendszer futott valamikor. A gépkocsiban is van egy hagyományos, még a régi rádiófrekvencia elvén alapuló rádió, amit ma már nemigen használnak.

Egyéb segédeszközök

Az autó csomagtere is tartogat meglepetéseket, itt találunk gumikesztyűt, kézfertőtlenítőt, poroltót, kifeszíthető szalagot. Van még forgalomirányító tábla is, egy piros és zöld körrel a közepén. A technikai felszerelés kivesézése után még néhány hozzáfűzést tennék a dologhoz. Manapság sok a lopás és átverés kis országunkban, és az emberek hiszékenyek is ráadásul. Fontos minden állampolgárnak tudnia, hogy akár csak a rendőröknek, így a polgárőröknek is van hivatalos igazolványuk, amin adataik, fotójuk és nevük szerepel, illetve hogy melyik szervhez tartoznak helyileg. Ha bármikor, bárkinek lenne kételye a rendőr, közterület felügyelő vagy netán a polgárőr kiléte felől, ha illedelmesen megkérjük, hogy mutasson egy igazolványt akkor már biztosak lehetünk abban, hogy nem leszünk csalás áldozata.

A cikk megszületését a Zuglói Polgárőrség és a BRFK Bűnmegelőzési osztály munkatársainak köszönjük.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom