Connect with us

technokrata

Véget ért a Magyar Média Legjobb Sofőrje verseny

Garázs

Véget ért a Magyar Média Legjobb Sofőrje verseny

A klasszikus újságírói feladatkörbe többnyire nem tartozik bele a technikás vezetés, az átlagos médiamunkásnak mégsem kell szégyenkeznie, ha autóba pattanva kell egy-egy új sztori után mennie. A VEMOCO egy hónapon keresztül zajló versenye szerint legalábbis kifejezetten átlag felettien teljesítenek az utakon a hazai média képviselői, pár kivételtől eltekintve.

Hivatalosan is véget ért a VEMOCO intelligensautó-szolgáltatás piacra kerülésének apropóján meghirdetett „A Magyar Média Legjobb Sofőrje” verseny, melynek során a résztvevő újságírók egy hónapon keresztül tesztelhették a szolgáltatást. A 20 résztvevő nyilván nem jelent reprezentatív mintát, így hosszú távú következtetéseket nem érdemes levonni, ezzel együtt azonban derültek ki érdekes dolgok.

  Összesen Átlag
Megtett út: 12254 km 612,71 km
Gyorshajtás: 946 alkalom 47,3 alkalom
Hirtelen gyorsítás: 1238 alkalom 61,9 alkalom
Hirtelen fékezés: 846 alkalom 42,3 alkalom
Hirtelen kanyarodás: 1084 alkalom 54,2 alkalom
Túl magas fordulatszám: 953 alkalom 47,65 alkalom
VEMOCO-index 67,89

Például az, hogy két kollégának nagyon sietős a dolga, ketten együtt a gyorshajtások mintegy kétharmadáért felelnek. Csak összehasonlításként: míg a többiek 100 kilométer alatt átlagosan csak háromszor lépték át a megengedett sebességet, addig a két notórius gyorshajtó – nevüket fedje jótékony homály – átlag negyvenhat alkalommal tették ezt meg. Hasonlóan kiugró volt náluk a hirtelen gyorsítások száma, habár itt már „csak” az események feléért feleltek, „sportosabb” vezetési stílusuk mellett szólhat azonban, hogy nem kényszerültek sokkal gyakrabban hirtelen lassításra, fékezésre, mint vetélytársaik. Még az is lehet, hogy néhány logikátlanul kihelyezett tábla is ludas volt a rossz eredményben.

Sajnos női versenyzőkben szűkölködött a mezőny, a három résztvevő hölgy azonban igazán példás vezetési képességekről tett tanúbizonyságot. Legjellemzőbb hibájuk a hirtelen kanyarodás volt, de például gyorshajtásról esetükben szinte nem is beszélhetünk, igaz jellemzően kevesebbet is használták az autót, mint férfikollegáik.

Összességében nincs miért szégyenkeznie az indulóknak, különösen az átlagos VEMOCO felhasználó jellemző értékeivel összevetve, ebben vélhetően a résztvevő autós újságírók nagy aránya is szerepet játszott. Teljesítményük a szolgáltatásban is használatos VEMOCO index alapján került összevetésre, melyet rigorózus tesztelés és fejlesztés során kialakított formula segítségével számol ki a rendszer. Többek között a szolgáltatáshoz kapcsolódó biztosítási kedvezmény igénybevételéhez is ez az index jelenti a kiindulási alapot, de természetesen nem csak egy újabb hibapont-rendszerről van szó, a formula sok egyéb mellett olyan eseményeket is figyelembe vesz, mint a hirtelen irányváltoztatás vagy az üresjárat.

A Magyar Média Legjobb Sofőrjének járó díjat, azaz a VEMOCO készüléket, illetve egy 3 hónapos prémium előfizetést Horváth Balázs, a Bitport újságírója érdemelte ki, egészen kimagasló 84,5 ponttal. Ezzel a teljesítménnyel a követező negyedéves Casco-biztosítás díjából 33,8 % kedvezményt kaphatna. Ezúton is gratulálunk neki!Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle