Connect with us

technokrata

Még odébb van az elektromos autók forradalma

0710_tesla_model_s_01_medium

Garázs

Még odébb van az elektromos autók forradalma

A föld olajtartalékai még fél évszázadig elegendőek, legalábbis a BP szerint.

Sokszor becsülték már fel a Föld olajtartalékait, azonban az utóbbi években a takarékosabb autóknak, az újonnan felfedezett készleteknek köszönhetően kevésbé volt téma a benzin és a gázolaj alapjául szolgáló alapolaj-készletekkel kapcsolatos jóslás. A BP azonban úgy döntött, végére jár a történetnek: az olajipari óriás szerint mintegy 53,3 évre elég még a kitermelésre váró kőolaj.

Der neue Volkswagen e-Golf

A hibrid és elektromos autók térnyerése nem véletlen: az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása mellett az autózás az egyre apadó kőolaj-készlet elfogyasztásáért is felelős, amire mindenképpen mihamarabb orvosságot kell találni. Az elektromos hajtás mellett az Audi szintetikus üzemanyaggal is megoldást talált már a jövőre gondolva, hiszen eljön az idő, amikor majd minden csepp üzemanyagot meg kell becsülnünk.

Előbb vagy utóbb pedig elfogyasztjuk a teljes kőolaj tartalékot, noha szokásainkkal és az egye kisebb fogyasztású járműparkkal, valamint az alternatív hajtásokkal azért képesek lehetünk kitolni a véget jelző dátumot. A BP ezúttal tanulmánnyal bizonyítja, hogy túl sok időnk már nincs hátra. A szakértők szerint a jelenlegi állapotok szerint mintegy 1.688 milliárd hordónyi készlet áll rendelkezésre, ami 1,1 %-kal magasabb érték a 2013-as becsléseknél.

Tesla-Model-S-4_medium

Ez a különbség a BP szerint javarészt az amerikai állapotoknak köszönhető, ugyanis az USA korábban mintegy 44,2 milliárd hordóval (26%) alábecsülte készleteit. A bizonyos földrajzi adottságok esetében hatékonyabb fúrási forma, azaz a horizontális fúrás szükséges több területen is az Egyesült Államokban.

Persze könnyű belátni, hogy a BP 53,3 éves becslése is pesszimista adat, hiszen több területen még esélyes, hogy találnak kőolajat, legyen szó az északi vidékekről vagy épp Szibériáról. Ráadásul a jelenlegi fogyasztással számoltak a szakemberek, ami remélhetőleg a jövőben csökkeni fog az alternatív hajtású autók terjedésével párhuzamosan, ahogy az ipari szereplők hatékonyabb erőforrás-kihasználása is hozzájárulhat a véget jelentő dátum kitolásához.

Forrás: Autó PultSzólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő