Connect with us

technokrata

Óriási szigorítást tervez a General Motors

0522_gm_biztonsagiov_3

Garázs

Óriási szigorítást tervez a General Motors

Nincs öv, nincs vezetés: Új rendszeren dolgozik a GM.

A General Motors-nál nehéz időket élnek meg mostanság – elképzelhető, hogy hatalmas visszahívásokat kell elrendelniük -, de még ebben a helyzetben is prioritást élveznek náluk a biztonsági rendszerek. Legutolsó fejlesztésüket a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatallal együttműködve alkották meg, méghozzá egy afféle biztonsági öv becsatolását biztosító rendszert.

Várható volt, hogy előbb vagy utóbb az egyik gyártó megalkotja majd ezt a berendezést, mely csak abban az esetben teszi vezethetővé az autót, amennyiben mind a sofőr, mind pedig az első utas biztonsági öve be van kapcsolva. Jennifer Ecclestone, a GM szóvivője elárulta, hogy a rendszer ugyanazt az érzékelőt használja az ülésben, amely a légzsákok bekapcsolásáért is felel. Azt is elárulta, hogy az autót be lehet majd indítani ettől függetlenül, de a vezetésre nem lesz alkalmas.

0522_gm_biztonsagiov_3

A szerkezetet 2015-től olyan modellekbe szerelik majd be a gyáriak, mint a Chevrolet Cruze, Colorado, Silverado és a GMC Sierra. Eleinte a magányszemélyek számára nem lesz elérhető az egyébként opcionálisan kínált extra, mert a konszern először céges flottáknál szeretné tesztelni annak működését. Az első időkben semmilyen felárat nem kérnek majd a rendszerért, hogy a pozitív visszajelzések esetén jövőre már szélesebb körben bevezethessék majd ezt a szolgáltatást.

A Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal adatai szerint egyébként a sofőrök 87 %-a már most is minden alkalommal visel biztonsági övet, ami még mindig a leghatékonyabb módja a sérülések elkerülésének. Persze ezzel a rendszerrel kapcsolatban is sok kétely merülhet fel, például, hogy az érzékelők meghibásodása esetén nem válik-e használhatatlanná a jármű.

Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy az Opel modellek is megkaphatják-e a berendezést, ám abban biztosak lehetünk, hogy ha beválik a GM terve, hamarosan a többi gyártó palettáján is találkozhatunk a néha rendkívül kellemetlen hangokon megszólaló biztonsági öv becsatolására figyelmeztető rendszer utódjával.

Forrás: Autó PultSzólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd