Connect with us

technokrata

Teszt: holazauto.eu – nyomkövetés fillérekből

Holazautoponteukiemelt

Garázs

Teszt: holazauto.eu – nyomkövetés fillérekből

Miért nincs nyomkövető az autójában? Mert drága? És ha nem lenne drága? Ha 20-25 ezresből meglenne a berendezés, 8 ezresből beszerelnék és utána havi 2500 forintért TELJES szolgáltatást kapna Magyarországon és külföldön egyaránt? És ha nem csak az autót követhetné, hanem szinte mindent? Akkor kellene? Nekem kellett…

Az autó luxuscikk. Értem ezalatt azt, hogy kevesen vannak ebben az országban, akik csak úgy, minden megerőltetés nélkül vesznek kocsit maguknak és könnyedén veszik, ha azzal valami történik. A legtöbben hosszú éveken keresztül fizetünk érte kemény tízezreket havonta, a fenntartására további havi tízezreket, vigyázunk rá, szeretjük, családtagnak számít és amikor ellopják, sok esetben ott állunk tehetetlenül. Így kell ennek lennie?

Holazautoponteu001

Céges autó esetében sem egyszerű e helyzet. Az alkalmazottak össze-vissza csalnak az útelszámolásokkal, magáncélra használják engedély nélkül a céges kocsit. Lopják az üzemanyagot, feketén szántanak a traktorral. És a cégvezetés nem nagyon tehet semmit. De így kell ennek lennie? Ezekre a kérdésekre és a nyomukban keletkező igényre válaszol a holazauto.eu (és már most hangsúlyozom, hogy nem a .hu, hanem a .eu) azzal, hogy nevetséges összegekért nyújtanak teljes szolgáltatást. És jelentem, ezidáig 100%-osak, azaz MIN-DEN ellopott autó megkerült.

Holazautoponteu010

Én magam egyre kevesebbet autózom, de nem tudom kizárni a kocsit az életünkből. Tény, hogy a mai Magyarországon az élet úgy van kitalálva, hogy autó nélkül szinte lehetetlen létezni. És az autó nem csak akkor van veszélyben, amikor éppen megyünk vele, hanem akkor is, ha a garázsban vagy a legtöbb esetben az utcán várakozik ránk. Így aztán azt szokták mondani, hogy kétféle autós van: az egyik, akinek már ellopták a kocsiját a másik pedig, akinek majd el fogják lopni. Az nem mindegy, hogy egy ilyen lopás esetén az autó megkerül, vagy nem. Esetleg a lopás közben tetten érjük a tolvajt, sőt a Rendőrség a nyomkövető alapján követett tolvajok dugi helyén további 40 lopott autót talál? Van ilyen rendszer több is, de ezek közül a holazauto.eu ráadásul olyan árfekvésben kínálja a szolgáltatásait, amelyet mindenki megengedhet magának, aki az autót megengedheti magának.

Screenshot_2014-05-11-09-37-00

És már itt az elején hangsúlyoznám azt is, hogy az ár a lényeg. A holazauto.eu esetében az árak jól követhetőek, nincsenek rejtett költségek. A beszerelés olcsó, maga az eszköz is olcsó és a szolgáltatás is olcsó. Mindez annyit eredményez, hogy bárki megengedheti magának, hogy nyomkövető legyen az autójában. És az olcsó árak ellenére a szolgáltatás tökéletesen működik, teljeskörű és ráadásul dinamikusan fejlődik is. Ezt a tesztet főleg azoknak ajánlom tehát, akik eddig csak azért nem tetettek az autójukba nyomkövetőt, mert drágának gondolták. Nem az!

Ebben a cikkben én nem az unalmas és sokak számára teljesen érthetetlen technikai részletekkel szeretném lopni az olvasó idejét, hanem inkább azt hangsúlyoznám – a magam szokásos, szubjektív stílusában -, hogy miért is jó és jobb ez a rendszer. Persze vannak olyan technikai dolgok, amiket mindenképpen érdemes tudni, de amikor ezekről írok, el is magyarázom, hogy mit jelentenek ezek. Az a célom ezzel az írással, hogy a végére érve a kedves olvasó el tudja dönteni, neki kell-e és megéri-e egy ilyen nyomkövetőt telepíteni. Hát lássuk!

Screenshot_2014-05-11-09-37-21

Hogyan védjünk meg egy autót a lopás ellen? Jó kérdés ez, a megválaszolásához azt kell tudjuk, miért is lopnak autókat. A riasztókkal foglalkozó szakemberek szerint az első indok az, amikor nem is a kocsi, hanem a benne hagyott érték kell a tolvajnak. Ez ellen a legegyszerűbb védekezni: nem kell értéket hagyni a kocsiban. Persze könnyű ezt mondani. Ha az autó ablakát betörik és a benne lévő dolgokat fosztogatják alantas alakok, akkor egyet tehetünk: beavatkozunk. Persze nem nagyon javasolja senki, hogy ezt mi magunk tegyük, de ez mindig az adott szituációtól függ. Ahhoz, hogy be tudjunk avatkozni vagy segítséget tudjunk hívni mindenképpen kell egy dolog: tudjunk arról, hogy valami történt. És akkor tudunk arról, hogy valami történt, ha valami tudatja velünk. Például a holazauto.eu kütyüje.

A második eset, amikor az autót magát is el szeretnék vinni. Ebben az esetben kérdés az, hogy miért akarják elvinni. A profikat hagyjuk a végére, elsőként nézzük meg, hogy mi történik, amikor pár hülyegyerek (sic!, így egybeírva) dönt úgy, hogy autókázik egyet a mi autónkkal. Ellenük kell egy jó fizikai védelem, például egy jó váltózár, amit nem, vagy csak lassan tudnak feltörni. Jól tesszük, ha ezt a váltózárat már az autó megvásárlásakor bele is alkudjuk az árba, hiszen az esetek nagy részében a hülyegyerekek ellen megvéd minket, hiszen ők nem járnak profi zártörő cuccokkal. Ilyenkor a kárunk annyi, hogy a szétbuherált zárat meg kell javíttatni. Ha valami tudatja velünk, hogy az autót kinyitották, megint csak van lehetőség beavatkozni. Például megkérdezni az éjszaka közepén az autónkat buheráló tetveket, hogy tudunk-e valamiben segíteni. Általában futás a vége vagy az előzetes letartóztatás. Persze érdemes rendőrt hozni magunkkal. Ilyen is volt a holazauto.eu praxisában, a kocsi és a tolvajok is megvannak.

Holazautoponteu002

Mi történik, ha a tolvaj nem hülyegyerek, illetve ha az autót sikerül elindítani? Ilyenkor egy lehetőségünk van: utánaeredni. Ezt az utánaeredést legtöbben nem nagyon tudjuk megtenni, mert általában egy autó van a családban, azt meg éppen a tetvek viszik. Jobban tesszük, ha rendőrt hívunk, akik egyébként ha közöljük, hogy az autóban nyomkövető van, nagyon szoktak ennek örülni. Mert az elfogás szinte biztos és a statisztikát javítja. Szóval ilyenkor csak át kell üljünk a rendőrautóba és folyamatosan mondani, hogy a lopott autó merre jár. Aztán ők majd eldöntik, hogy lecsapnak-e a tolvajokra – ilyen is volt a holazauto.eu praxisában, a tolvajok kiugrottak az M7-esen és beleszaladtak az éjszakába, de az autó meglett -,vagy megvárják, hogy a tolvajok hová is mennek és a helyszínen csapnak le rájuk – ilyen is volt a holazauto.eu praxisában, itt találták meg a 40 darab korábban ellopott kocsit illetve azok maradványait, nameg a tolvajokat és az egész bűnbandát -, ez a módszer járulékos haszonnal is kecsegtet.

Aztán olyan is van, amikor viszik az autót, de nem tudunk utánaeredni. Nem baj ám, ha az autó ilyenkor szépen adja a jeleket és esetleg másnap találjuk meg, akár Romániában – ilyen is volt a holazauto.eu praxisában, a kocsi megvan, több száz kilométerre a magyar határtól csaptak le rá a román rendőrök -, egy ilyen kaland sokkal jobb véget ér még akkor is, ha a kocsi után fél Európát át kell utazzuk. Persze ehhez az kell, hogy a nyomkövető tökéletesen működjön az országhatáron kívül is, amire általában csak felárért jutunk hozzá. De nem a holazauto.eu-nál, náluk ugyanis egy horvátországi kéthetes nyaralás adatforgalom szempontjából 300 forint körüli összegbe kerül pluszban.

Screenshot_2014-05-11-09-37-00

És van olyan is, hogy az autónkat vérprofik akarják elvinni. Ők ezt több célból is teszik, ezek közül a donorozás elég gyakori, de az ellen lehet védekezni az autó megjelölésével. Ha markozzuk a kocsit, donornak nem viszik el, és az a szép ebben, hogy az uv-mark, vagy uv-jelölés egészen olcsó és hatásos módszer. Lényege, hogy a kocsi szinte minden részelemét eltávolíthatatlan módon jelölik meg és így nem éri meg elvinni. Lopnak helyette egy olyat, amelyik nincs megjelölve. Ha profiknak mégis kell a kocsi, akkor elviszik, bármit is csinálunk. De – és ez a lényeg – kevés esetben gyanakodnak arra, hogy a kocsiban nyomkövető van, főleg, ha az autó nem egy luxuskocsi. És talán ez a holazauto.eu lényege. Mert ezt a szolgáltatást bárki megengedheti magának, így mostantól nem lehet tudni, melyik egyszerű autóban van ilyen. És ez igencsak hozzájárul a tolvajok életének a megkeserítéséhez.

Holazautoponteu009

A hosszas belvezető után lássuk, miért is tudja ez a rendszer mindezeket és miként épül fel! A rendszer lelke egy mikrokontroller, egy olyan GPS vevőt és egyéb elektronikákat magába foglaló dobozka, amely minden típusú autóba beépíthető. A holazauto.eu a Teltonika eszközeit használja, ezek világszerte elismert készülékek és a legnagyobb darabszámban alkalmazzák őket a földtekén. Mivel a cégnek jól megy, az eszközök hihetetlen ütemben fejlődnek. Nagyon keveset fogyasztanak, ami azért lényeges, mert ha sokáig nem mozdulunk meg az autóval, akkor sem merítik le az akkumulátort. Autótípustól függően számos dologról képesek értesíteni minket és csak a mi döntésünk, hogy miről kérünk értesítést, azaz riasztást. Az alkalmazott eszközök képesek a modern autók CAN-BUS rendszerével is együttműködni, így ami a CAN-BUS-ból kinyerhető adat, azt ezek képesek kinyerni és igényeink szerint küldeni róla az információt.

Holazautoponteu003

A GPS-vevőről érdemes külön pár szót szólni, hiszen ennek megbízhatósága nagyban befolyásolja azt, hogy milyen pontossággal tudjuk majd követni az autót. Ismeretes, hogy manapság az átlag polgár számára elérhető az amerikai üzemeltetésű GPS, ezt többen jól ismerjük és tudjuk, hogy bizonyos hibákkal dolgozik és jellemzi sajnos a rossz vételi viszonyok között megnövekedett pontatlanság. A holazauto.eu ezért ma már olyan eszközöket használ, amelyek az amerikai GPS mellett az orosz GLONASS rendszert is tudják használni. A GLONASS is elérhető az átlagember számára, ha annak vételéhez alkalmas készülékkel rendelkezik. Sajnos sokan nem tudják, hogy mindössze ennyi választ el minket a halálpontos navigálástól.

A GPS+GLONASS tapasztalataim szerint olyan pontosságot eredményez, hogy nem csak azt látom az útvonalelemzés során, hogy merre jártam, de még azt is, hogy hol és mikor előztem, vagy melyik sávban haladtam. Nem baj ám ez egy vitás helyzet esetén. Emellett a GPS+GLONASS kombináció azt is eredményezi, hogy rossz vételi viszonyok között is üzembiztos a rendszer. Az én autóm jelenleg garázsban áll, mégis 14 műholdat lát és amikor 1 méter megmozdul a kocsi, a rendszer azt már jelzi. Néha csak ki szoktam gurítani a kocsit a garázsból gyújtás nélkül és mégis jön az üzenet. Ez akkor lesz hasznos, ha az autónkat trailerrel, felemelve akarják ellopni. Vagy esetleg rossz helyen parkoltunk és ezért viszi el a “lopósautó”. Erre is volt már példa. 20 darab erest spórol az ember, ha a helyszínen leteszik a kocsit és nem kell érte elmenni a telephelyre. Nem beszélve az idegeskedésről, amikor a leparkolt kocsi hűlt helyét találjuk.

Screenshot_2014-05-11-09-38-25

Az én autómról egyébként azt szokták mondani az ismerőseim, hogy egyszer nagy füsttel fog elégni, annyi elektronika van pluszban benne. Azért a holazauto.eu kütyüjének szorítottunk még helyet. Háromféle módon szereltethetjük be a kocsiba. Az első, hogy mi magunk beszereljük, ha értünk hozzá, vagy ha van egy olyan szerelőnk, akiben megbízunk. Ez azért jó, mert sokan nem szívesen engednek idegeneket az autójuk közelébe. Beszerelheti a kereskedő is, akitől a kocsit vásároljuk ez pedig azért jó, mert garanciális ügyek esetén a vitát tudjuk megelőzni vele. A holazauto.eu tehát ránk bízza a döntést, de én mégis azt javaslom, hogy a harmadik módszert válasszuk, mégpedig a holazauto.eu szakembereivel szereltessük be. Jól dolgoznak, szimpatikusak, rugalmasak, udvariasak.

A rendszer mobilinterneten kommunikál, erről nekünk kell gondoskodni. Én magam telekomos vagyok, ezért egy dominós netkártyát tetettem belé. Ennek a használata úgy néz ki, hogy a beszerelés előtt le kell kapcsolni róla a PIN kérését és be kell aktiváltatni a mobilinternet-roamingot, azaz az adatbarangolást. Ha ez megvan, a kütyü életre kel, a technikusok beállítgatják a kapcsolatot a szerverrel és már ömlik is az adat. A mobilinternetnek annyi költsége van a Telekom esetén, hogy magyarországi használat mellett háromhavonta 1500 forintot kell rátölteni a dominós kártyára, ezzel elvan. Azaz havonta 500 HUF-ba kerül. E mellé jön a nyomkövető szolgáltatás díja, amely 2000 forint havonta. Összesen tehát 2500 forintból vagyunk meg havonta, ennyibe kerül a nyugalom.

Holazautoponteu004

Ha már a költségekről esett szó, mondok jobbat: a legtöbb biztosító kedvezményt ad a biztosítás díjából, ha az autóban nyomkövető van. Így a nyomkövetés nemhogy nem kerül pénzbe, de még spórolhat is nekünk. Érdemes tehát rákérdezni a biztosítónál erre, a szükséges igazolást a holazauto.eu kiadja és azt a biztosítók elfogadják. Nem egy olyan ügyfél van, aki 18-20 ezrest spórol meg a CASCO-n havonta. A beszereltetés költsége így néhány hónap alatt visszajön és onnantól pénzt termel nekünk. És nem mellesleg, ha ellopják a kocsit, meglesz.

Azon tehát túljutottunk, hogy az autó miként fogja adni a jelet és hogy azt egy szerver miként fogadja. De hogyan lesz ebből a számunkra értékelhető adat. Nos, több megoldás is létezik. Olyan helyen, ahol van elérhető internet, a legegyszerűbb a dolog. Az interneten látjuk az autó hol van, mégpedig valós időben. Ezt tehetjük böngészőből is, de Android telefonra van telepíthető apk is, amely az okostelefon képernyőjére teszi ki a jelet. Ehhez persze olyan okostelefon kell, amelynek van mobilinternet elérése. Mi történik, ha külföldön vagyunk? Több megoldás is van, ezek között a legkézenfekvőbb az, hogy a nyaralás idejére aktiváltatjuk az SMS szolgáltatást, amelynek vannak ugyan többletköltségei, hiszen az elküldött SMS-t ki kell fizetni, de ezek a költségek viselhetőek. A másik megoldás, hogy kint biztosítunk a készülékünk számára mobilinternetet, például a szálloda WIFI hálózatáról. És végül az is megoldás, ha lopás esetén a helyi erőknek megadjuk a belépési nevünket és a jelszavunkat, így tudják követni ők az autót. A jelszó utólag bármikor megváltoztatható.

Holazautoponteu005

Mit tudnak követni a holazauto.eu szakemberei? Röviden: szinte mindent. A járművek közül az autókon kívül motorkerékpárt is, de olyan eszközt is, amelynél nincs 12 vagy 24 volt a fedélzeten. Ezen eszközök esetében 48 órás készenlétet nyújtó, beépített akkumulátoros, vízhatlan eszközök állnak rendelkezésre, amelyeket kétnaponta tölteni kell ugyan, de a köztes két napban biztonságban van a hajó, jetski, motorcsónak, kajak, kenu, bicikli. A mikrokontrollerekhez számos kiegészítő csatlakoztatható, amelyek hőmérsékletet, üzemanyagszintet és a CAN-BUS rendszerből kiolvasható bármilyen információt képesek valós időben küldeni nekünk.

Követni tudnak idős rokont, így nem kell keresni az alzheimeres nagypapát. Követni tudnak gyereket, így kérdőre vonhatjuk a gyermekünket, ha iskola mellé jár. Ha a szabadban sportolunk, vagy szeretünk túrázni, egy kis kütyü segítségével követhetnek minket és baleset esetén méteres pontossággal megtalálnak. Követhetünk alkalmazottat, ha külső munkát végez. Persze ezeknek a követéseknek a jogi oldalát meg kell teremtsük, azaz a követett személynek bele kell egyeznie a dologba. És ha egy eszköz, személy követve van, a megtett útvonalból számos dolog kiderülhet, ami megint nagyon sok pénzt spórolhat nekünk.

Screenshot_2014-05-18-10-06-45

Az online, azaz valósidejű követésen kívül magam nagyon élvezem az utómunkákat, azaz utólag megnézni, merre jártam, mit csináltam. A hobbi szinten felül a rendszer képes menetlevelet is készíteni, a menetlevél készítéskor kiszűrhető a magáncélú és a céges igénybevétel. Az elemzés funkció segítségével nagyon sok mindent kideríthetünk a megtett útról utólag is és gyorshajtásos ügyekben is bizonyíthatjuk az igazunkat. És amíg el nem felejtem, azon olvasóink, akik ki szeretnék próbálni a rendszer működését, megtehetik egy DEMO jelszó és egy DEMO felhasználói profil segítségével. Ehhez csak a holazauto.eu oldalra kell ellátogatni ide kattintva és ott a belépésnél megadni a DEMO és a DEMO szavakat. Jó nézelődést kívánok!

Holazautoponteu008

A végére hadd szúrjak be néhány személyes történetet. Az első, hogy Budapesten, az Alföldi utcában jelzett a kocsi mozgást, amikor nem kellett volna mozognia, mivel én éppen nem ültem benne. Mint kiderült, az autót éppen trailerre rakták és a GPS+GLONASS segítségével érzékelte a rendszer azt, hogy a helyzete másfél métert megváltozott. Még időben kiértem és sikerült olcsóbban megúsznom a dolgot. A készülék ára már bejött.

Holazautoponteu006

A második esetben a feleségemet kellett felvennem egy sárga-kék lakberendezési áruháznál az Örs vezér terén. Nagy csodálkozásomra ott állt az út szélén, amikor bekanyarodtam a Füredi út felől. Csodálkozó arckifejezésemre megjegyezte, hogy megnézett a térképen. Hirtelen nem is esett le, hogy az ő telefonjára is feltelepítettem a holazauto.eu apk-ját (amely egyébként ide kattintva letölthető és a DEMO DEMO felhasználói névvel és jelszóval szintén kipróbaálható), mégpedig azért, hogy ha az én telefonommal lenne valami baj, akkor ő is lássa, hol az autó (pont eu). Így aztán szívem szerelme a kávézóban ülve valós időben látta, merre járok éppen és amikor közeledtem, csak kiballagott az út szélére. Persze megvannak ennek a veszélyei is… 😉

Holazautoponteu007

Kiknek és mire ajánlom a holazauto.eu szolgáltatását? Azoknak, akik széleskörű nyomkövetést szeretnének olcsón. Azoknak, akiknek a megbízhatóság és a pontosság fontos. Magánszemélyeknek is, hiszen egy darab autó esetén is vállalható árakat kínálnak. Mindenkinek, aki szeretne bármit nyomon követni. Mivel a holazauto.eu annyi mindent szolgáltat, meg sem kíséreltem mindet bemutatni, ebben a cikkben csak a felszínt sikerült kaparászni. Ha a kedves olvasónak kérdése maradt (valószínű), akkor forduljon bizalommal az üzemeltetőkhöz a weboldalukon található kapcsolat menüpont alatt szereplő elérhetőségeik egyikén, vagy ide kattintva. Mi pedig köszönjük a tesztelésre bocsátott eszközt, maradhat!Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom