Connect with us

technokrata

Jövőre jön az új Tesla

0213_tesla_x2_01

Garázs

Jövőre jön az új Tesla

Késik a Tesla crossovere, csak jövőre érkezik a Model X.

Bár a Tesla a Model S ötajtós felépítése igencsak népszerű a piacon, manapság van még egy ennél is felkapottabb szegmens, méghozzá az SUV-k kategóriája. A hobbiterepjárók mezőnyébe szinte már minden nagyobb autóipari szereplő belépett, de a kizárólag elektromos autókkal foglalkozó Tesla hajtásláncához még hasonlót sem tudtak eddig felmutatni. Éppen ezért várják már sokan tűkön ülve Elon Musk cégének legújabb modelljét, a Model X crossovert – egy kicsit még tovább, mint eddig ígérték.

0213_tesla_x2_01

A 2014-re ígért villanyos hobbiterepes ugyanis leghamarabb 2015 tavaszára érkezhet meg a kereskedésekbe. Erről maga Elon Musk tulajdonos nyilatkozott nemrég. Elmondása szerint a stúdiópéldányok már teljesen elkészültek, míg az első szériagyártású prototípusok az év utolsó negyedévében gördülnek majd ki az utakra.

Ez pedig – bár szó szerint nem erősítették meg – minden bizonnyal azt jelenti, hogy a Model X-et már csak a jövő évben lehet majd megvásárolni, és eleinte csak korlátozott darabszámban. Ha minden jól megy, akkor a normál kapacitással történő termelés jövő tavasszal indulhat majd be.

0213_tesla_x2_04

A Model X egyébként alapjaiban megegyezik a Model S-sel, ám a közel ötméteres és három üléssorral rendelkező óriás esetében csak két akkucsomag (60 és 85 kWh) közül választhatnak majd a vevők, és rosszabb légellenállás és nagyobb súly miatt a hatótávolság tekintetében is körülbelül 10-10%-os visszaesésről beszélhetünk. A – most már nevezhetjük így – Teslás stílusjegyek könnyedén felismerhetőek az autón, ami a nagyobb energiatárolókkal a gyáriak szerint így is 435 kilométer megtételére lesz képes, az 5 másodperc 0-100-as sprintről nem is beszélve.

A kis késés ellenére a gyáriak tudják, hogy sok minden függ az SUV fogadtatásától, hiszen az ő szavaikkal élve: „a Tesla jövője attól függ, hogy sikerül-e helyesen terveznünk és elfogadtatnunk a vevőkkel az elektromos autóink koncepcióját, különösen a Model X esetében.” Mindenesetre a Model S kedvező fogadtatását látva nem lennénk meglepve, ha gyártó crossovere még nagyobb sikereknek örvendene, hiszen például az Egyesült Államokban a hatalmas családi autók nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Forrás: Autó PultSzólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek