Connect with us

technokrata

Egyre többen vennének újszerű autót

Flotte2-1024x717

Garázs

Egyre többen vennének újszerű autót

Az újautó-eladások felfutása doppingolja a fiatal használt autók piacát is.

Idén április végéig 21 ezer új személyautót értékesítettek Magyarországon, ami több mint 22 százalékkal haladja meg az előző év első négy hónapjának hasonló adatát. Az újautó-piac egyre dinamikusabb bővülése immár a használtautó-piacon is érezteti hatását: a Használtautó.hu adatai szerint egyre többen szeretnének sort keríteni az elmúlt években jórészt elmaradt autócserékre. Miközben 10 százalékkal nőtt az újszerű autók keresése a hazai használtautó-kínálat négyötödét bemutató portálon, a 0-2 éves autók átlagosan 16 nap alatt találnak gazdára, szemben az összes korosztály 36 napos értékével.

„Az autópiac fokozatos magára találását erősíti, hogy egyre többen érzik úgy, eljött az ideje annak, hogy autójukat fiatalabbra cseréljék – magyarázza Fodor László, a Használtautó.hu marketingvezetője. – Újszerű autóra több mint 1,8 millió keresést indítottak április végéig az érdeklődők, ami tíz százalékkal haladja meg a 2012-ben mért szintet. Még meggyőzőbb adat, hogy a tavalyihoz képest átlagosan 27 százalékkal kevesebb idő is elég ahhoz, hogy egy újszerű, 0-2 éves személyautó az interneten gazdára találjon.”

 1haszt

Egy 0-2 éves autó átlagosan kevesebb mint fele annyi idő alatt kel el a meghirdetéstől számítva, mint egy idősebb korosztályba tartozó gépkocsi. Mindez nem csupán a megnövekedett keresletnek, hanem a visszaeső kínálatnak is tulajdonítható. Az adatokból kiderül ugyanis, hogy a 2008 utáni évjáratokból kínált használtautók száma mintegy negyven százalékkal marad el a korábbiakétól. Ennek igen egyszerű oka van: a 2008 végén kirobbant válság óta az újautó-eladások száma a korábbi szint töredékére esett vissza. Miközben 2008-ig évi 160-180 ezer új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, 2010 óta ez a szám folyamatosan 60 ezer alatt van. Pótolhatná a kieső részt a használtautó-import is, de ezen a csatornán ma elsősorban 8-10 éves vagy ennél is idősebb autók kerülnek be az országba.

2haszt

A legfiatalabb évjáratú autók kínálatát erősítik ugyanakkor az egyes autószalonokból kínált újszerű teszt- és bemutatóautók is. E szalonautókat átlagosan 10-12 százalékkal olcsóbban hirdetik meg, mint hasonló felszereltségű új társaikat, és a használt kínálatban szereplő többi fiatal autóhoz hasonlóan ezek a járművek is költséghatékony és reális alternatívát jelentenek az új autók vásárlása mellett

 Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd