Connect with us

technokrata

Viszlát autómosás! – öntisztuló nano-fényezésen dolgozik a Nissan

0425_nissan_2

Garázs

Viszlát autómosás! – öntisztuló nano-fényezésen dolgozik a Nissan

Sokaknak kellemes hétvégi elfoglaltságot jelent szeretett négykerekű barátjuk lemosása és ápolgatása, de lássuk be, hogy a legtöbbünk számára inkább nyűg ez a feladat, amiért ráadásul még fizetnünk is kell, ha nem magunk akarjuk elvégezni. A Nissan arra keresi a megoldást, hogy miként lehetne elkerülni örökre az autómosást, és úgy látszik, jó úton járnak.

Az általuk kifejlesztett innovatív nano-fényezés az „Ultra-Ever Dry”, amely nagyjából annyit jelent, hogy mindig száraz. A megoldás lényege nem más, minthogy a különleges felület egyszerűen ledobja magáról a vizet, a sarat és minden más szennyeződést. Hasonló kezelések persze már most is léteznek, a Nissan azonban úgy gondolja, hogy az emberek könnyebben megbarátkoznak az újdonsággal, ha azt közvetlenül a gyártótól kapják.

0425_nissan_1

A jelenleg elérhető megoldásoknak az a legnagyobb problémája, hogy bár jó ideig kitart, a kezeléseket időközönként meg kell ismételni, különben elmúlik a vízlepergető hatás. Arról nem esett szó a japánok részéről, hogy az ő nano-fényezésük mennyire maradandó, mindenesetre úgy gondolják, hogy ezzel a találmánnyal nagyban megkönnyíthetik az emberek életét.

A Nissan emberei jelenleg egy Note-on kísérleteznek az európai központjukban, ami egy speciális vízlepergető és koszlepergető festékkel van ellátva, és a lényege az, hogy egy védőréteget képezzen a fényezés és a környezet között.

0425_nissan_2

A gyáriak szerint az eddigi tesztek alapján a technológia jól reagált az esőre, a különböző sprayekre, az ónos esőre és az állóvízre is, de ettől függetlenül egyelőre nem tervezik, hogy alapfelszereltségként kínálják a közeljövőben a szériagyártású autóikban. Sokkal inkább egy utólagos megoldásként képzelik el az öntisztító fényezést.

Úgy tűnik tehát, hogy a jövőben nem csak, hogy helyettünk fognak majd vezetni a járművek, de még mosni sem kell őket, habár a videón jól látszik, hogy egyelőre csak a fényezett elemeknél tudták elérni, hogy öntisztulóak legyenek, az ablakoknál vagy a fényszóróknál még nem.

Forrás: Autó Pult Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom