Connect with us

Hirdetés

technokrata

405 lóerő 40 kilóból – csúcstechnológia a Nissan űrversenyautójában

Garázs

405 lóerő 40 kilóból – csúcstechnológia a Nissan űrversenyautójában

Batmobilra hasonlít a Nissan új versenyautója.

A Nissan új Le Mans-i fegyvere, az igencsak különleges és innovatív ZEOD RC versenyautó már tavalyi előzetes bemutatása alkalmával is nagy port kevert: a Nismo sportrészlet által felkészített futurisztikus négykerekűnek már a formája is sokkal inkább hasonlít mondjuk egy Batmobilhez, mint egy ’szokványos’ versenyautóhoz, ám a lemezek alatti technológia sem kevésbé érdekes.

0127nissan (1)

A hajtásláncot egy speciális hibridrendszer képezi. A versenygépben például helyet kapott egy elektromotor, amely alapvetően a Leaf Nismo RC-ből érkezik, de a mérnökök jelentősen továbbfejlesztették az egységet. Az elektromos energiát egy regeneratív fékrendszer biztosítja, és ahhoz, hogy a ZEOD RC egy teljes Le Mans-i kört (~13,6 km) tehessen meg elektromos üzemmódban, előtte 11 kört kell futnia benzinmotorjával. Az érdekes hajtáslánc-koncepciónak köszönhetően a Nissan megkapta az ’56-os garázst’, ami a legérdekesebb technológiájú versenyautónak jár – ezt a japánok tavaly októberben jelentették be, amikor közzé tették az első képeket és az előzetes információkat.

0127nissan (2)

A mai nap folyamán szintén érdekes tényeket közöltek a gyáriak büszkeségükről: ezúttal a belső égésű motorról kaptunk néhány kimondottan izgalmas információt. Nos, az előzetes találgatásokkal ellentétben a mérnökök végül nem egy 1,6 literes négyhengeres, hanem egy vadonatúj fejlesztésű 1,5 literes 3-hengeres turbós benzinmotorra szavaztak, ami a „DIG-T R” nevet viseli.

A másfél literes erőforrás nem kevesebb, mint 405 lóerő és 380 Nm leadására képes, maximális fordulatszáma pedig 7500/perc. De még ezen adatoknál is megdöbbentőbb, hogy a csupán 40 cm hosszú, 20 centi széles és 50 centi magas könnyűépítésű benzines alig 40 kilót nyom (!), a kilogrammonkénti 10 lóerős teljesítmény pedig még az F1-es erőforrásokat is veri a Nissan közleménye szerint.

1018_zeod_2

Az elkövetkező négy hónapban a Nissan pilótái és mérnökei gőzerővel tesztelik büszkeségüket, az éles bevetésre pedig június 14-15-én kerül sor, amikor is a ZEOD RC-nek rögtön 24 órán keresztül kell bizonyítania megbízhatóságát és gyorsaságát. Mi mindenesetre drukkolunk a Nissannak, hiszen mindig is nagy örömmel fogadjuk a ZEOD RC-hez hasonló innovatív megoldásokat.

Forrás: Autó Pult



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés