Connect with us

Hirdetés

technokrata

A legkeményebb Golf – Pekingben debütál a 370 lóerős Golf R Evo

Garázs

A legkeményebb Golf – Pekingben debütál a 370 lóerős Golf R Evo

A lóerőhajhászás mellett igényes tartalommal érkezik a Golf R Evo, hogy a kompakt kategória csúcsára ugorhasson.

hetedik generációs Golf már a GTI verzióval is igazán finom falatot tett le az asztalra, hiszen a legendás nevet öröklő modell könnyű súlya mellé 220 lóerő vagy a Performance pakknak hála 230 lóerő és még alacsonyabb tömeg biztosítja az adrenalintöltetet. Noha a tisztességes gyorsulási adat már így is adott (6,5, illetve 6,4 szekundum 0-ról 100 km/h-ra), az erősebb konkurensek miatt nem maradhatott el a 300 lóerős (380 Nm) Golf R sem, amely igényes Haldex összkerékhajtással válik még precízebb műszerré.

volkswagen_golf_r_2013 (5)_medium

Akinek mindez nem elegendő, annak hamarosan az Evo jelent majd gyógyírt. A legkeményebb Golfban ugyanaz a kétliteres, négyhengeres turbómotor – kódnevén EA888 – teljesít majd szolgálatot, amely a GTI és az R teljesítményét is adja, ám nyilvánvalóan még tovább feszítik a húrt a mérnökök. Hogy pontosan hány lóerőre számítsunk, egyelőre nem tudjuk, de a pletykák nagyjából 370 lóerőre saccolják a legerősebb Golf teljesítményét.

Mindez nem lehetetlen, hiszen Fritz Eichler, a Volkswagen motormágusa egy interjúban elmondta, az új technológiáknak köszönhetően akár 400 lóerő is kihozható egy kétliteres turbómotorból. A szakemberről azt kell tudni, hogy karrierjét még a Porschénél kezdte, s a 45 AMG személyében nevéhez fűződik a legnagyobb literteljesítményű benzinmotor kifejlesztése. A Mercedes kétliteres, négyhengeres erőforrása 360 lóerőt tud, ami 180 lóerő/liternek felel meg, ám ezúttal a Volkswagenhez szegődött mérnök túlszárnyalhatja korábbi alkotását, már amennyiben a 370 lóerős pletykák végül igaznak bizonyulnak.

volkswagen_golf_r_2013 (2)_medium

Az R Evóban a bivalyerős turbómotorhoz valószínűsíthetően a gyártó hatfokozatú, duplakuplungos DSG automataváltója társul, az összkerékhajtásról pedig a legújabb generációs elektromechanikus Haldex rendszer gondoskodik, természetesen 4MOTION néven.

A Golf R Evo másik nagy fegyvere a tömege lehet, hiszen a csúcsverzió fejlesztése során a Volkswagen nagy hangsúlyt fektetett a tömegcsökkentésre. A 300 lóerős Golf R 1476 kg-ot nyom a mázsán, amiből mintegy 100 kg-ot lefaragva már a kategóriájában pehelysúlyúnak számító GTI tömegére fogyna a csúcsverzió. Mindez ráadásul nem lehetetlen, elég a Wörthersee Tour kapui mögött bemutatott Audi TT Ultra Quattróra gondolni, amely a karbon széleskörű használatának köszönhetően az alapul szolgáló modellhez képest mintegy 299 kg-tól szabadult meg.

volkswagen_golf_r_2013 (17)_medium

A szénszálas anyagokból készült strukturális elemek, a speciális műanyagok és a karbon-kerámia fékek pedig konszernen belül könnyedén a Volkswagenhez vándorolhatnak, tehát összességében roppant innovatív végeredményre kell számítanunk. A Golf R DSG-vel 4,9 szekundum alatt sprintel 100 km/h-ra, így nem lenne meglepő, ha a jóval könnyebb és erősebb Evo 4,5 másodpernél kevesebb idő alatt teljesítené majd a mutatványt; végsebességben mindeközben az elektronika által limitált 250 km/h-s értékről beszélhetünk.

Persze a külsőn is meglátszik majd, hogy a legerősebb Golffal van dolgunk, a teljes R aerodinamikai csomag és az R méretes könnyűfém felnijei díszítik majd az Evo modellt is, tehát a Wörthersee találkozón bemutatott, VR6-os tanulmány brutális külleme továbbra is álom marad, azonban az 503 lóerős koncepció 3,9 másodperces 0-100-as sprintéhez az Evónak hála még közelebb kerülhet a Golf. Az autó 2 éven belül érkezik majd az európai piacra, a bemutatkozás pedig tavasszal, a Pekingi Autószalonon esedékes.

Forrás: Autó Pult



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés