Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Forma-1 ihleti a következő Suprát – itt a Toyota FT-1 tanulmány

Garázs

A Forma-1 ihleti a következő Suprát – itt a Toyota FT-1 tanulmány

A Detroiti Autószalon ad helyet a Toyota legújabb premierjének.

Az Amerikában bemutatkozó, FT-1 névre hallgató modell a márka jövőbeni sportautóját – a Supra utódját – vetíti előre, s a japánok forradalmian új formanyelvet vezetnek be vele.

A formaterv a Toyota amerikai tervező központja, a Calty Design Research, Inc. munkája; a tervezők így öntötték formába rajongásukat a Toyota hosszú időszakot felölelő sportautó-hagyományai iránt, aminek gyökerei egészen a 2000GT 1967-es bemutatásáig nyúlnak vissza. Az FT-1 tanulmányban csúcsosodik ki a Calty több évtizedes munkássága, s a cég az érdekes tanulmány megalkotásával ünnepli fennállásának 40. évfordulóját.

toyota_ft1_1_medium

Az FT-1 kialakítása nem titkoltan az F1-es autókéra hajaz. Ha a kidomborodó orr ezt nem teszi teljesen egyértelművé, akkor a tanulmányon szereplő elnevezés-ábrázolás tökéletesen tisztázza: mivel a ’T’ betűt szürkén helyezték el, első ránézésre F-1 névre hallgat a modell.

Az orr-rész meghatározó formai elemei, a merész formájú sárvédők és az éles metszésű fényszórók hatásosan érzékeltetik a tekintélyes teljesítményt. Ugyanerre szolgálnak a dinamikus formájú légbeömlők és kipufogóvégződések is, az állítható hátsó légterelő pedig optimális aerodinamikai teljesítményt nyújt. Belül a kormánykerék révén szintén beköszön a Forma-1. A vezetőközpontú kialakítást fokozza a felülre helyezett műszeregység, amely segít a vezető tekintetét az úthoz közel tartani, miközben a lehető leghátrább tolt A-oszlopok az út belátását, valamint a jó kilátást segítik.

toyota_ft1_5_medium

A helyenként TVR Sagaris, hátulról pedig Dodge Viper hangulatot árasztó, ám mégis egyedi összképet felmutató tanulmány kétségtelenül izgalmas lemezei alá előre kerül beépítésre egy benzinmotor, de a hibrid megvalósításra is meglehetősen nagy esély van. Egy biztos: a jövő Toyota sportautója a hátsó kerekeit hajtja majd. Ennél többet azonban még nem lehet tudni a Supra-utód jövőjéről, amelynek szériagyártására még éveket várhatunk.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés