Connect with us

Hirdetés

technokrata

A kutyára bízzák az autóőrzést a magyarok

Garázs

A kutyára bízzák az autóőrzést a magyarok

Sokkal több autót loptak el tavaly, mint 2011-ben, a magyarok mégsem védekeznek.

2012-ben hosszú évek után először ismét jelentősen, 14 százalékkal emelkedett a hazai autólopások száma. A több mint öt és félezer tavaly eltulajdonított jármű kétharmada Budapesten tűnt el, az autósok többsége azonban egyáltalán nem fél attól, hogy a parkolóhelyre visszatérve autójának csak hűlt helyét találja.

A Genertel felmérése szerint sokan gondolják azt, hogy az autótolvajok elsősorban az értékesebb, újabb autókra vadásznak, pedig az ellopott autókat továbbra is főleg alkatrészforrásként hasznosítják. Ennek megfelelően a tolvajok is a leggyakoribb márkákra (Suzuki, Volkswagen, Renault, Opel), ezeken belül is a kis- és középkategóriás autókra vadásznak, az idősebb modellekre ugyanúgy, mint a fiatalabbakra.

A tolvajok dolgát jelentősen megkönnyíti, hogy míg vidéken az autók 60-65 százalékát garázsban tartják, Budapesten ez az arány mindössze 30 százalék. A felmérés adatai szerint Budapesten az autósok 45 százaléka éjszaka az utcán kénytelen tárolni autóját. A leggyakoribb védelmi eszköz a gyárilag beépített immobiliser, illetve a riasztó: ez utóbbi az autók negyedében található meg. Műholdas követőt mindössze a megkérdezettek két százaléka használ, ugyanakkor a vidéki autósok között többen is a házőrző kutyát jelölték meg az autó biztonságának fő zálogaként.

A Genertel összegzése szerint az esetek túlnyomó részében csupán a vakszerencse dönti el, kinek az autóját lopják el, miközben az autósok 77 százaléka semmilyen biztosítással nem védekezik a kár ellen. Pedig az autó értékétől függően akár évi háromezer forintért is lehet lopáscascót találni.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés