Connect with us

technokrata

Közös modellek az Opeltől és Peugeot-tól

20121030083642.jpg

Garázs

Közös modellek az Opeltől és Peugeot-tól

2016-ban jelenhetnek meg a piacon az első közös fejlesztésű Opelek és Peugeot-k.

Engedélyezte az Opel és a Peugeot együttműködését a német versenyhivatal. A döntés értelmében az autógyártók közösen intézhetik a beszerzéseket és közös alapra fejleszthetnek modelleket. A veszteséges Opel tulajdonosa, az amerikai General Motors (GM) és az ugyancsak súlyos problémákkal küzdő PSA Peugeot-Citroën együttműködése ugyan bizonyos mértékű koncentrációhoz vezet, de piaci túlerőt nem okoz, ezért nincs akadálya a közös tervek végrehajtásának – közölte a bonni hatóság.

A GM és a PSA által februárban kötött megállapodással az amerikai cég 7 százalékos tulajdonrésszel a francia cég második legjelentősebb részvényesévé vált, miután egymilliárd euróval megemelte az autógyár alaptőkéjét. Az együttműködést mindenekelőtt a több tízezer alkatrész és elem beszerzésére terjesztik ki, és közös platformra, padlólemezre és futóműre fejlesztenek modelleket. Az első ilyen kocsik 2016-ban jelennek meg. Az együttműködés célja a költségcsökkentés.

A marketinget és az értékesítést nem vonják össze, ágazati szakértők szerint azonban hamarosan erre is sor kerülhet, és az is előfordulhat, hogy a két gyártó a teljes egyesüléssel próbálja meg túlélni a válságot. Becslések szerint az Opel az idei első félévben minden egyes eladott kocsi után 940 euró veszteséget könyvelhetett el, a PSA pedig értékesített gyártmányonként 790 euró veszteséget termelt.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle