Connect with us

technokrata

Az import sem pörgette fel a használtautó-piacot

20120404085754.jpg

Garázs

Az import sem pörgette fel a használtautó-piacot

Az idei első negyedévben ismét visszaesett a használtautó-piac aktivitása.

A Használtautó-index értéke (97,4 %) annak ellenére csökkent több mint három százalékpontot, hogy a regisztrációs adó kedvező változása nyomán az év elejétől ismét csúcsra jár a használtautó-behozatal. A belföldi tulajdonosváltások száma azonban jelentősen visszaesett, és a kínálati átlagár is az 1,6 millió forintos szint alatt ragadt.

“Amint az várható volt, az átírási illeték év eleji emelésével érezhetően lanyhult a használtautó-piac aktivitása” – értékeli a számokat Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. “A forgalmat azonban nem csupán ez az egy körülmény fogta vissza, a visszaesésnek komoly kínálati okai is vannak. Miközben ugyanis a meghirdetett 5 évnél idősebb autók száma kis mértékben emelkedett az adatbázisunkban, az 1-5 éves kínálat több mind 20 százalékkal lett alacsonyabb, mint a tavalyi utolsó negyedévben. Bár az újautó-eladások száma a tavalyi évtől kezdve lassan, de folyamatosan nő, a néhány éves autók hiánya még sokáig fékezni fogja a használatutó-piac újbóli fellendülését.”

A Használtautó.hu által negyedévente bemutatásra kerülő index egy gyorsmutatója a használatutó-piac aktuális állapotának. Célja, hogy a teljes hazai használtautó-forgalom több mint 80 százalékát felölelő adatbázisa segítségével a hivatalos statisztikai adatok megjelenése előtt hetekkel bemutassa, hogy az éppen lezárt negyedév során hogyan változott ez a piaci szegmens. Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. 100 százalék körüli állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete egyelőre nem tudta érdemben meghaladni a bázisnak tekintett időszak teljesítményét.

Az év elején a legtöbb gépjármű-kategóriában jelentősen csökkent a regisztrációs adó mértéke. Mindez a várakozásoknak megfelelően tovább növelte az importált használtautók volumenét: az első negyedévben ez a szám több mint duplája lett (+116 százalék) a 2011 hasonló időszakában mért értéknek. Ez a növekedés azonban két okból sem képes önmagában jelentős fordulatot eredményezni a használtautó-piacon: egyrészt a piac forgalmának továbbra is közel 90 százalékát a belföldi tulajdonosváltás generálja, másrészt a behozott autók mintegy kétharmada 5 éves vagy annál idősebb, 50 százalékának életkora meghaladta a 9 évet. Így az import a néhány éves autók iránti keresletet csak kis részben képes kielégíteni.

“Jelentős elmozdulást az idei év további részében sem várunk” – ad kitekintést a Használtautó.hu ügyvezetője. “A lakosság korlátozott forrásai miatt keresleti oldalon nem számíthatunk komoly erősödésre. Kínálati oldalon a gazdasági környezet javulása okozhat némi pezsdülést. Amennyiben például (mondjuk egy IMF-megállapodás nyomán) az euró árfolyamát sikerül 290 forint alatt stabilizálni, az további lökést adhat a használtautó-importnak, amely így komolyabb élénkítő hatást gyakorolhat majd a használtautó-piacra.”Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd