Connect with us

technokrata

Hogyan óvjuk autónkat a mínusz 22 fokban?

Garázs

Hogyan óvjuk autónkat a mínusz 22 fokban?

Itt az újabb havazás, mit tehetünk autónk és saját magunk védelme érdekében?

A meteorológusok szerint hétfőtől újabb havazás várható, akár 15 centi friss hó is kerülhet a megmaradt hórétegre, valamint akár mínusz 22 fok is várható. Mindez jelentősen megviselheti az autókat, gondot jelenthet akár már a gépjármű beindítása is. Összegyűjtöttük, mire érdemes feltétlenül figyelnünk a rég nem tapasztalt extrém időjárás miatt.

Leginkább a téli gumi hiánya, a fagyálló folyadék problémái, az elöregedett akkumulátor lemerülése és az útviszonyoknak nem megfelelő vezetési stílus okoz problémát a téli hónapokban. Az extrém, -15 Celsius fok körüli hőmérsékletben azonban ezen felül is érdemes néhány alapvető dologgal tisztában lennünk.

Akkumulátor – Az idősebb (5-6 éves vagy ennél régebbi) akkumulátorok esetében előfordulhat, hogy az extrém, -15 fok alatti hőmérsékletben nem indulnak be. Ezeket mindenképpen ellenőriztessük hosszabb utak előtt, vagy cseréljük újra.
   
Kézifék – A kéziféket éjszakára ne húzzuk be, hiszen reggelre előfordulhat, hogy “befagy”. Ilyenkor viszont mindenképpen tegyük az autót sebességbe.
   
Ablaktörlők – Amennyiben havazással vagy egyéb csapadékkal párosul az extrém hűvös időjárás, éjszakára az ablaktörlőket hajtsuk ki, nehogy odafagyjanak a szélvédőnkhöz.
   
Fagyálló folyadék – Jó minőségű, akár -20 fokban is hatékony fagyálló beszerzése és használata elengedhetetlen. Ezen nem éri meg spórolni, hiszen komoly kellemetlenséget okozhat a befagyott hűtővíz.
   
Ablakmosó folyadék – Ilyenkor megfelelő minőségű, a -20 fokot is bíró folyadékot használjunk.
   
Takarók – A gépjárműben elhelyezett takarók nagy segítséget jelenthetnek, ha elakadtunk a hó miatt, hiszen ha kifogy a benzinünk és várjuk a segítséget, fűteni sem tudunk az autónkban.
   
Jégkaparó, jégoldó spray és lapát – Ezek az eszközök komoly segítséget jelenthetnek, hiszen a szélvédő ráfagyott csapadéktól történő megtisztítása és az autónk kiásása a megfelelő eszközök nélkül különösen kellemetlen lehet -22 Celsius fokban.
   
Tankolás – Hosszabb utakra érdemes teli tankkal elindulnunk, hiszen ha elakadnánk a nagy hó miatt, az extrém hidegben mindenképpen fűtenünk kell a gépjárműben, ha kevés benzinnel vágtunk neki az útnak, az rövid idő alatt kifogyhat.

Vezetési tanácsok – Kerüljük a hirtelen mozdulatokat, nehogy megcsússzunk. A féket ne pumpáljuk, inkább állandó nyomást fejtsünk ki. Ha hóval borított sávokat keresztezünk, tartsuk biztosan a kormányt, és enyhén lépjünk a gázra.
   
Pihenőidő – Az extrém időjárási környezetben fárasztó és kimerítő a vezetés. Ezt figyelembe kell vennünk, tartsunk több pihenést a hosszú utak során.Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

ThinQ
MIO

Kütyük

Brutális Black Friday akciók a MIO-tól

2019. november 15. péntek
montblanc

Kütyük

Mindössze 16 darab készült ebből a zsebórából

2019. november 15. péntek
ETERNUS

Kütyük

Megjelent a új generációs ETERNUS tároló család

2019. november 13. szerda
P30 Pro

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett a legjobb kamerás okostelefon

2019. november 13. szerda

Dotkom