Connect with us

technokrata

Havi tízezer forintos útdíj jöhet Budapesten

20120130094900.jpg

Garázs

Havi tízezer forintos útdíj jöhet Budapesten

Szerdán tárgyalja a kormány Tarlós István javaslatát a BKV finanszírozásának megoldásáról – írja az Index.

Tarlós István főpolgármester nyolc lehetőséget tárt a kormány elé, amelyből a gazdasági tárca csak egyet (a legbrutálisabbat) támogat: a havi tízezer forintos úthasználati díjat.

Az úthasználati díjat a főváros területén minden közutat használó gépkocsira meg kell váltani, papíralapú matrica formájában, ára a BKV-bérlethez hasonlóan havi 10 ezer forint lehet, meglétét pedig a rendőrség ellenőrizné, áll abban az anyagban, amit a kormány szerdai ülésén tárgyal.

A dokumentumban lévő számítások szerint a bevezetést követően a 600 ezer fizetésre kötelezett gépkocsi tulajdonosa – 50 százalékos fizetési hajlandóságot és 10 százalékos autóletételt feltételezve – egy év alatt 32 milliárd forintot fizetne be a kasszába. Csakhogy az anyag számol a kockázatokkal is: az ellenőrizhetetlenség miatt még az 50 százalékos fizetési hajlandóság is kétséges, jelentős felháborodást vált ki a közvéleményből, és igazságtalan a keveset autózókkal szemben.

“Sem én, sem a budapesti városvezetés nem támogatja a havi tízezer forintos útdíj bevezetését” – jelentette ki az [origo]-nak Tarlós István főpolgármester. Tarlós István azt mondta: “Ez az útdíj egy kerületi polgármester ötlete volt, ezért került be a megoldási javaslatok közé, nem tudom, miért ezt támogatja a Nemzetgazdasági Minisztérium, én nem támogatom”. A főpolgármester későbbre ígért részletesebb tájékoztatást az ügyről.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák