Connect with us

technokrata

Csak átmeneti volt a használtautó-piac pörgése

Garázs

Csak átmeneti volt a használtautó-piac pörgése

A lassú, folyamatos évközi lecsorgást követően az év végére időlegesen magára talált a használtautó-piac.

A Használtautó-index értéke (100,8 %) az utolsó negyedévben három év óta először lépte át a 2009 eleji referenciaszintet. Mindez azonban még nem a stabil piaci fellendülés jele, hanem egyedi piaci fejlemények, többek között a végtörlesztés miatti értékesítések, illetve az átírási illeték januártól esedékes jelentős emelésének eredménye. Az átlagár továbbra is 1,6 millió forint alatt stagnált. A regisztrációs adó kedvező változása ellenére várhatóan a jövő év első felében sem kap lendületet a piac.

“2011 utolsó negyedévére több mint 15 százalékkal nagyobb összforgalmat mutatnak az adataink, mint az egy évvel korábbi időszakra” – értékeli a számokat Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. “Amint az várható volt, az átírási illeték januári emelése miatt sokan még tavaly igyekeztek nyélbe ütni a tervezett autócseréjüket. Bár a hirdetések okaira nem kérdezünk rá, egyértelmű, hogy a végtörlesztéshez szükséges saját tőke előteremtése is sokakat késztetett autójuk meghirdetésére. Az év végi élénkülés azonban egyelőre csak időleges, a fellendülést még sokáig akadályozza az 1-3 éves autók kínálatának beszűkülése. Az utánpótlás hiánya a 2007 óta a negyedére zuhanó újautó-eladásokkal magyarázható, ezt a hiányt a 2011-ben növekedésnek indult import csak mérsékelni volt képes.”
 
A Használtautó.hu által negyedévente bemutatásra kerülő index egy gyorsmutatója a használatutó-piac aktuális állapotának. Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. 100 százalék körüli állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete egyelőre nem tudta érdemben meghaladni a bázisnak tekintett időszak teljesítményét.

 A használtautó-importot a második félévben alapvetően a regisztrációs adóval kapcsolatos hírek mozgatták. Az év közepére havi 2000-es szinten stabilizálódó forgalom augusztusban ugrott 3400 darab fölé, hogy aztán szeptembertől novemberig a 4000-es szintet ostromolja. Az év második felében ugyanis a kedvezőbb avultatási szabályok időlegesen kedvezőbbé tették a regisztrációs adót, ráadásul az eredeti 2012-es adótervek még a regisztrációs adó jelentős emelését vetítették előre.

Ezután alapvető fordulat történt, ugyanis novemberben vált ismertté az a módosító indítvány, amely 2012-re a legtöbb kategóriában mégis csak jelentős adómérséklést vezet be. Erre a hírre decemberben ismét 2347-re csökkent a hónap során regisztrált, behozott használt autók száma.
 
“Bár a regisztrációs adó kedvezőbbé válik, ez a pozitív változás csak akkor éreztetheti majd igazán a hatását a használtautó-piacon, ha az euró árfolyamát sikerül jóval 300 forint alatt stabilizálni, amire a jelenlegi árfolyamrekordok időszakában kevés esély mutatkozik” – ad kitekintést a Használtautó.hu ügyvezetője. “Ráadásul keresleti oldalon is komoly deficit mutatkozik, mivel a végtörlesztés még 2012 első felében is jelentős forrásokat von el a piacról. Így a használtautó-piac összességében jó esetben is a tavalyihoz hasonló, mérsékelt forgalomra számíthat.”Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin