Connect with us

technokrata

Hogyan takarítsuk autónkat?

20111114151123.jpg

Garázs

Hogyan takarítsuk autónkat?

Íme néhány tipp arra, hogyan ápoljuk autónkat télen és nyáron.

A rendszeres, alapos mosás kötelező, ha érdekel minket, hogyan néz ki az autónk. A gépi mosókat, ha nem szeretnénk egyedi karcolású fényezést, lehetőleg kerüljük, ha gyorsan szeretnénk valami eredményt elérni, inkább csapassuk le az autót egy magasnyomású benzinkúti mosóban, bár az eredmény nagyban függ az autó színétől.

Télen se sunnyogjuk el az autómosást, bár tény, hogy a körülmények messze távol vannak az ideálistól, de autónknak ilyenkor nagy szüksége van gazdája segítségére.

Ennek nem esztétikai, inkább gyakorlati oka van. Az utak csúszásmentesítéséhez használt só olcsó, és hatékony megoldás, mert az oldat fagyáspontja mínusz hat fok környékére kerül. Autónkra ellenben közvetlen jótékony hatása nem sok van, ha csak nem annyi, hogy a horpadásoktól és ütközésektől védi. A só nem alkot savas vegyületet a vízzel keveredve, a probléma máshol van. Nagymértékben disszociál a víz összetevőire: pozitív töltésű hidratált nátrium- és negatív töltésű hidratált klorid ionokra, és így már reakcióba lép autónk jó néhány alkatrészével.

A téli autómosás rejt még egyéb veszélyeket is. Ha autónkat fagypont alatt mossuk, akkor a lemezek közé folyó víz tágulása szétfeszítheti a ponthegesztett elemeket. Ezért, a téli hónapokban mindenképpen érdemes minőségi munkát végző kézi autómosóba vinni a gépet.

A gumiabroncsok ápolása kategóriákkal emeli a tiszta autó érzését. A megszürkült abroncs nem koszos, legalábbis másfél-két órányi vakarás után sem lesz szebb. A folyamatos környezeti hatásoknak köszönhetően fakul, illetve öregszik. Ha gumiápolóval bekenjük, csillogó selymes fénye, mélyfekete színe lesz és nem utolsó sorban abroncsunkat is ápoljuk, így autónk nem úgy fog kinézni, mintha koszos cipőben lenne.

Az ablakok mosása nyilván evidens mindenki számára, talán nehezebb is lenne úgy autót mosni, hogy az ablakokat direkte piszkosan hagyjuk.

A bogarak eltávolítása szivaccsal és samponnal már nehezen kivitelezhető, illetve az üveg felületek további kezelése is elhanyagolt folyamat, pedig ezzel könnyebben tisztítható és tovább tisztán tartható marad a szélvédő.

Az alufelni autónk ékköve, lehet, ha ápolt és megfelelően törődünk azzal is. Az emberek jelentős része az elsők között nézi meg egy autón, azon túl, hogy kerekeken, min gurul.

A felnik állapota egy alapos gépi polírozás is javíthat, sőt újszerűvé varázsolhatja. Rengeteg lehetetlennek tűnő szennyeződés eltűntethető, a matt alumínium fényesre polírozható, viszont a só okozta károkon és a lakk pergésén ez nem segít.

A már említett rendszeres ápoló mosáson túl, igazi átváltozást és frissülést a polírozás hozhat. A matt fényezést szinte tökéletesen életre kelti, de a karcok és gépi mosók által okozott mikro karcokat is helyre lehet hozni alapos munkával.

Egy minőségi és becsületesen végigcsinált polírozás 3-4 lépésből áll, tudás és elszántság nélkül ne kezdjünk neki, valamelyik hiányában pedig végképp ne, mert mint tudjuk, a legrosszabb, ha a hülyeség szorgalommal párosul. A megfelelő gép megléte szinte alapfeltétel, ha csak nem testmozgás hiányában szeretnénk a kellemest a hasznossal összekapcsolni.

A tél előtt érdemes átpolíroztatni autónkat, mert jobb helyeken a polírozás végeztével a folyamatot kemény wax réteg felhordásával zárják, ami jelentős mértékben védi a téli körülményektől autónk fényezését és karosszériáját.

Szinte kivétel nélkül minden autón vannak külső műanyag és gumi elemek, amik az idő előre haladtával elöregszenek, amit a színük fakulása, a gumiknál ráadásként rugalmasságuk elvesztése egyértelműen jelez. Műanyag és gumi ápolóval ezeket a részeket újszerűvé lehet varázsolni, ami szintén egységesebbé teszi, az ápolt autó imidzsét, a gumik rugalmasságát pedig még javítja is.

Tény, hogy lényegesen kevesebben látják autónkat belülről, ellenben mi annál többet, ezért a belső részek ápolása és tisztán tartása legalább olyan fontos, ha nem szeretnénk, hogy mi vagy utasaink koszosabban szálljanak ki, mint be.

A kárpit nagy felülete miatt, jelentősen meghatározza a belső képet. Ha van hozzá gusztusunk, a gyári kárpitot védhetjük üléshuzattal, ám ezek ritkán illeszkednek megfelelően, így a képet jobban rontják, mint amennyit egyébként használnak, az atlétáról, amire egy időben külön iparág épült minden márka logójával, már nem is beszélve.

Kis odafigyeléssel, rendszeres takarítással és időnkénti kárpittisztítással egy autó ülései sokáig jó állapotúak maradnak.

A kisebb foltok eltűntethetőek a boltokban vásárolható egyszerű, ráfújom-dörzsölöm-kiszívom termékekkel, viszont érdemes időnként egy teljes kárpittisztítási folyamatnak alávetni a belsőt, ahol nem pusztán a kárpitokat, hanem az autó teljes utasterét kitakarítják, így megszabadulhatunk a gyári szőnyeg foltjaitól, a kellemetlen szagoktól, aminek köszönhetően, ha beülünk, akkor is frissnek érezzük autónkat.

A szőnyeget leginkább csak beszálláskor látjuk, és tapasztalt autósok vagy mindig gumiszőnyeget tesznek a gyári szőnyegre, vagy cserélgetik, és nyáron szövet anyagből készített koszfogó kerül. Ezeket, ha már menthetetlenek, viszonylag jó áron lehet cserélni, viszont az alattuk lévő padlószőnyeget nem. Ezt vizes porszívóval és szőnyegtisztítóval újjávarázsolhatjuk. Ha nincs ilyenünk, vagy nincs kedvünk a fáradtságos sikáláshoz, dörzsöléshez, vigyük az autót gyakorlott kezek közé, ahol egy füst alatt a teljes utastér megújul.

A műszerfal szembetűnő jelenség autónkban, ami rendszeres és tisztességes takarítás mellett is gyorsan porosodik, a kis vájatokban, résekben, mélyedésekben pedig csak egy alapos takarítás vet véget a piszoknak.

A bőr és műanyagok ápolása csak ezután jöhet. A műszerfal a nyári nap, és téli mínuszok ingadozása miatt nagy igénybe vételnek van kitéve, ezért a szép fényt adó ápolók, amik lényegében szilikon tartalmú, illatosított spray-k, csak látszatmegoldások a bőrt nem ápolják, mert a felületén megragadnak, és nem hatolnak az anyagba. A műanyag részeknél nehezebb a dolgunk, mert ezeket ápolni nehéz, viszont a fényüket könnyen visszavarázsolhatjuk a gyári állapotba.

A belső  tér minőségi ápolásának titka a kiváló anyagokban rejlik, egy kárpittisztítási folyamatnál ezeket is elvégzik, így a belső tér sokáig megőrzi szépségét.

Tanácsadó: Maja AutókozmetikaSzólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom