Connect with us

Hirdetés

technokrata

Drága gázolajjal is menők a használt dízelautók

Garázs

Drága gázolajjal is menők a használt dízelautók

A gázolaj árának emelkedése nincs hatással a használt dízelautók iránti keresletre.

Szerda 0 órától hosszú idő óta először ismét a gázolaj lett drágább a benzinnél, méghozzá rögtön négy forinttal. Az árolló november elejétől jelentősen tovább nyílik majd: a gázolaj jövedéki adójának emelése miatt várhatóan további 16 forinttal drágul majd ez az üzemanyagfajta. A Használtautó.hu szakportál adatai szerint a jövedéki adó emelésének bejelentése óta nincs jelentős változás a dízelek iránti keresletben, és ez húszforintos árkülönbség esetén a jövőben sem valószínűsíthető.

2011 eleje óta nincs lényeges elmozdulás a keresési arányokban: azok közül, akik keresésük során e két üzemanyagfajta szerint is szűrték a találataikat, 70 százalék dízel-, míg 30 százalék benzinüzemű személyautót keresnek. Ez az arány napjainkra 66:34-re változott, vagyis továbbra is kétszer akkora a kereslet a dízeles autók iránt. (Hozzá kell tenni, hogy az autót keresők kétharmada nem állított be ilyen szűrőt, vagyis az autókeresés során az üzemanyagfajta messze nem kizárólagos szempont.)
 
“Aki spórolni akar, annak továbbra is megéri gázolajjal üzemeltetni az autóját, mivel a dízelmotorok azonos teljesítmény mellett literben 15-20 százalékkal kevesebbet fogyasztanak, mint benzines társaik” – magyarázza a változatlan érdeklődést Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. “Igaz ugyan, hogy az új autók körében a dízeles példányok ára jellemzően 10-25 százalékkal magasabb, de ez a különbség az autók néhány éves korára adataink szerint már jelentősen lecsökken.”

Érdemes egy pillantást vetni a kínálat összetételére is: a Használtautó.hu portálon jelenleg megtalálható 67 ezer személyautó több mint 60 százaléka benzinüzemű, ami azt jelenti, hogy azonos állapotban lévő benzines és dízelmotoros autók közül az utóbbiakat most is valamivel gyorsabban és/vagy kedvezőbb feltételekkel tudják értékesíteni tulajdonosaik.
 
A gázolajnak a benzinét meghaladó árszintje egyébként nem ismeretlen jelenség: 2008 elejétől több mint egy éven keresztül ez jellemezte a hazai üzemanyagpiacot. A legnagyobb eltérés idején a gázolaj ára több mint húsz forinttal haladta meg a benzinét, ami – az akkori 300 forintos benzinárra vetítve – arányaiban jóval nagyobb eltérés volt, mint a novembertől várható különbség.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés