Connect with us

technokrata

Végre leszámolnak a kamu használt autókkal

20110706092956.jpg

Garázs

Végre leszámolnak a kamu használt autókkal

Egyszerre két új fejleménynek is örülhetnek a használtautó-piacon kotorászók.

A gépkocsik előéletét tartalmazó adatbázist hoz létre az Autós Nagykoalíció és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) – jelentették be a két szervezet vezetői. Az adatokkal a két szerződő fél tölti fel az adatbankot, amit átadnak az államnak, hogy a használt autók vásárlói abból megismerhessék a korábbi hibákat, töréseket.

A két fél abban is megállapodott, hogy közösen kezdeményeznek jogszabály-módosítást, illetve jogalkotást, egyebek miatt azért is, hogy csökkenjen a biztosítatlan autók jelenlegi 2,5 százalékos aránya. Knezsik István, az Autós Nagykoalíció – kereskedőket, javítókat összefogó szervezet – elnöke kifejtette, hogy az autó életútját kell nyomon követni és regisztrálni.    

Molnos Dániel a MABISZ főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a biztosítók nem életbiztosításokból származó díjbevételének több mint felét az autós biztosítások adják. A jogszabályi problémák közül kiemelte a Ptk. azon szabályát, amely nem teszi kötelezővé a balesetet szenvedett autók megjavítását. A szervizek ezt a szabályt a fekete autójavítás melegágyának tartják: a biztosító kifizeti a javítási díjat, de a tulajdonos egy nem adózó, fekete szervizben javíttatja meg a kocsit.

A parlamentben is volt esemény, megszavazták azt a törvénymódosító javaslatot, amely szerint használt autó vásárlásakor, illetve forgalomba helyezés előtt vagy időszakos vizsgálat során a hatóság ellenőrzi és az új adatbázisban rögzíti a jármű kilométeróra-állását, s ezt bárki megnézheti. A várhatóan januártól életbe lépő rendelkezés szerint a rendőrök is kérhetik az óra adatait a közúti ellenőrzéseken, ami további buktató lehet a trükközők számára.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom