Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tízből hét autó flottás vásárlás itthon

Garázs

Tízből hét autó flottás vásárlás itthon

A cégautó-vásárlások tartják életben a magyar gépjárműpiacot.

A flottaautók iránt kevésbé csökkent a vállalatok kereslete, mint a magánszemélyes szektorban. Tavaly tízből hét gépjárművet cégautóként helyeztek üzembe hazánkban, miközben jelentősen átrendeződött az eladási statisztikák toplistája.

A magyarországi új gépkocsik piacát drasztikus visszaesés jellemezte 2010-ben is. A korábbi, szintén gyenge évben még 70 ezernél több gépjármű talált gazdára, míg tavaly már csak 52 ezer új autót helyeztek forgalomba. Az elmúlt két évben vezető piaci szereplők eladásai is közel egyharmaddal csökkentek. A tavalyi év legnagyobb vesztese azonban a Suzuki volt, amely 2009-es eladásainak is csak valamivel több, mint az egynegyedét érte el itthon. Kicsivel több, mint 2000 darab forgalomba helyezett autójával az értékesítési rangsorban tavaly a 8. helyre szorult vissza a hazai márka, amely az idei első félévben tovább rontott helyezésén.

Az egynegyedével zsugorodott magyar újautó-piacon a Skoda az Octavia típusával, a Renault a Fluence-szel, a Dacia pedig elsősorban a Dusterrel tudott növekedést produkálni. A cseh gyártó közel ezer autóval többet értékesített az egy évvel korábbihoz képest, így az ötödik legkeresettebb márkává lépett elő. Majdnem minden márka esetében a vállalati autók értékesítéséé volt a főszerep. Az összes jelentős gépkocsigyártó közül mindössze négy – a Honda, a Chevrolet, a Kia és a Mazda – adott el valamivel több, bár a darabszámot tekintve nem számottevő autót magánszemélyeknek, mint vállalatoknak. A legjelentősebb vállalati túlsúly a Fordnál figyelhető meg, ahol 86 százalék ez az arány, de a top 5 márka esetében is a gépkocsik több mint 70 százalékát vállalatok vásárolják.

A LeasePlan Hungária Zrt. adatai is alátámasztják a fentieket. A tavalyi évben a cég által kezelt flottákban minden negyedik forgalomba helyezett gépkocsi a Ford modelljei közül került ki, míg a Skodával és az Opellel együtt az első három helyezett autógyár adta a teljes beszerzési volumen közel kétharmadát. Az idei első félévben ugyanakkor a cégnél jelentősen, közel két és félszeresére nőtt a Renault értékesítési részesedése 2010-hez képest.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés