Connect with us

Vadállatok ellen küzd a Volvo

20110622100753.jpg

Garázs

Vadállatok ellen küzd a Volvo

Vadakkal való ütközés elleni technológiát fejleszt a Volvo.

Az újdonságot a 2010-ben bemutatott, automatikus fékezéssel és gyalogosészleléssel kombinált ütközésveszélyre figyelmeztető rendszerre alapozzák. A szerkezet egy radaregységből és egy infravörös kamerából áll, amely rögzíti a közlekedési helyzetet. A kamera megfigyeli az előtte elterülő utat, és ha egy állat a megadott távolságon belül kerül, a rendszer hangjelzéssel figyelmezteti a sofőrt. Amennyiben a sofőr nem reagál a figyelmeztetésre, a sötétben is működőképes rendszer automatikusan fékezni kezd. 

A Volvo azt a célt tűzte ki, hogy a figyelmeztető szerkezet országúti sebességnél is működjön. Azokban az esetekben, amikor nem tud a sofőrnek segítséget nyújtani az ütközés teljes elkerüléséhez, elegendő mértékben lelassítja az autót ahhoz, hogy csökkentse az ütközés erejét és segítse a súlyos sérülések elkerülését.

Nagy feladat, hogy megtanítsák a központi számítógépet a különböző állatok felismerésére. A Volvo  fejlesztőcsapata sok időt töltött egy szafariparkban, ahol az állatokról, illetve azok különböző viselkedési mintáiról digitálisan rögzített filmsorozatokat készítettek. A megfigyelések során főleg az őz- és szarvasfélékre (jávorszarvas, rőtvad, dámvad) összpontosítottak. Az első fázisban a rendszer olyan nagyméretű állatokra reagál majd, amelyeknél ütközés esetén fennáll a sofőr vagy az utasok sérülésének veszélye. Ilyen például a jávorszarvas, a dámvad vagy a rénszarvas.

Számos autóvezető  aggódik a vaddal való ütközés kockázata miatt. Jó okuk van erre, hiszen csak Svédországban évente több mint 40 ezer balesetet okoznak ezek az állatok. A legnagyobb veszélyt a jávorszarvassal való ütközés jelenti.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő