Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kicsinálja az embert a dugóban ácsorgás

Garázs

Kicsinálja az embert a dugóban ácsorgás

Hivatalosan is bizonyított, hogy a forgalmi dugóban töltött idő káros az egészségre.

A TomTom nyilvánosságra hozta új kutatásának eredményeit, amely kimutatta, hogy fiziológiailag jelentős egészségkárosító hatása van a közlekedési dugóban eltöltött idő alatt létrejövő stressznek a gépjárművezetőkre, kiváltképp a férfiakra. A független kutatás a résztvevőktől vett nyálmintából kimutatható stresszmarkerek vizsgálatával kimutatta, hogy míg a női vezetőknek 8,7 százalékkal növekszik stressz-szintjük, ha csúcsforgalmi időszakban, illetve forgalmi dugóban vezetnek, addig a férfiaknál ez már a rendkívül magas 60 százalékot is elérheti.

További aggodalomra ad okot, hogy az ugyanebben a vizsgálatban résztvevő női vezetők 67 százaléka, illetve a résztvevő férfiak 50 százaléka a kimutatható fiziológiai eredmények ellenére húsz percnyi forgalmi dugóban eltöltött idő után még nem vallotta magát idegesnek vagy feszültnek. A kutatás arra is rávilágított, hogy a közlekedési dugóban eltöltött hosszabb idő és annak a gépjárművezetőkre gyakorolt hatása hosszú távon káros az immunrendszer működésére, magas vérnyomást okoz, valamint a vércukorszint megemelkedését eredményezi.

A kutatás számos olyan tünetre is felhívja a figyelmet, amelyek akár a gépjárművezetők által is észrevehetők, például a szédülés, a légszomj, az izomgörcsök, a mellkasi fájdalmak, illetve a viselkedési zavarok, az izgatott ideges állapot, valamint a bizonytalan vezetés. A TomTom által megrendelt, 10 ezer gépjárművezetőt vizsgáló friss vizsgálat kimutatta, hogy a 18 és 64 éves kor közötti gépjárművezetők 72 százaléka napi szinten vezet autót: 92 százalékuk általában otthonról munkába, míg 80 százalékuk iskolába utazik. Ha ehhez hozzávesszük azt a tényt, hogy közel egymilliárd autó közlekedik világszerte az utakon, nem meglepő, hogy a gépkocsivezetők 86 százalékát negatívan érintik a forgalmi közlekedéssel kapcsolatos dugók.

A vezetés közben jelentkező stressz oldására a gépjárművezetők számos technikával védekezhetnek és védekeznek is. A vizsgálat kimutatta, hogy a gépjárművezetők 82 százaléka ilyenkor rendszerint zenét hallgat, 21 százalékuk időtöltésként az utastársakkal beszélgetve oldja a stresszt. A kutatás másik eredménye, hogy a stresszkezelés módszerei országonként, illetve nemtől függően is eltérőek lehetnek.

Az amerikaiak (38 százaléka) és a svédek (39 százaléka) általában telefonon beszélgetve keres ilyen helyzetben kikapcsolódást, míg a hollandok (14 százaléka) ilyenkor inkább étkezéssel tölti az időt a volán mögött. Az angol nyelvterületen élők általában énekléssel csökkentik a vezetés közben felgyülemlő stresszt, ami rendszerint beválik, hiszen a TomTom által végzett vizsgálatsorozat kimutatta, hogy háromból egy női vezetőnél pusztán az éneklésnek köszönhetően csökkent a stressz szintje.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés