Connect with us

technokrata

Kicsinálja az embert a dugóban ácsorgás

20110617075549.jpg

Garázs

Kicsinálja az embert a dugóban ácsorgás

Hivatalosan is bizonyított, hogy a forgalmi dugóban töltött idő káros az egészségre.

A TomTom nyilvánosságra hozta új kutatásának eredményeit, amely kimutatta, hogy fiziológiailag jelentős egészségkárosító hatása van a közlekedési dugóban eltöltött idő alatt létrejövő stressznek a gépjárművezetőkre, kiváltképp a férfiakra. A független kutatás a résztvevőktől vett nyálmintából kimutatható stresszmarkerek vizsgálatával kimutatta, hogy míg a női vezetőknek 8,7 százalékkal növekszik stressz-szintjük, ha csúcsforgalmi időszakban, illetve forgalmi dugóban vezetnek, addig a férfiaknál ez már a rendkívül magas 60 százalékot is elérheti.

További aggodalomra ad okot, hogy az ugyanebben a vizsgálatban résztvevő női vezetők 67 százaléka, illetve a résztvevő férfiak 50 százaléka a kimutatható fiziológiai eredmények ellenére húsz percnyi forgalmi dugóban eltöltött idő után még nem vallotta magát idegesnek vagy feszültnek. A kutatás arra is rávilágított, hogy a közlekedési dugóban eltöltött hosszabb idő és annak a gépjárművezetőkre gyakorolt hatása hosszú távon káros az immunrendszer működésére, magas vérnyomást okoz, valamint a vércukorszint megemelkedését eredményezi.

A kutatás számos olyan tünetre is felhívja a figyelmet, amelyek akár a gépjárművezetők által is észrevehetők, például a szédülés, a légszomj, az izomgörcsök, a mellkasi fájdalmak, illetve a viselkedési zavarok, az izgatott ideges állapot, valamint a bizonytalan vezetés. A TomTom által megrendelt, 10 ezer gépjárművezetőt vizsgáló friss vizsgálat kimutatta, hogy a 18 és 64 éves kor közötti gépjárművezetők 72 százaléka napi szinten vezet autót: 92 százalékuk általában otthonról munkába, míg 80 százalékuk iskolába utazik. Ha ehhez hozzávesszük azt a tényt, hogy közel egymilliárd autó közlekedik világszerte az utakon, nem meglepő, hogy a gépkocsivezetők 86 százalékát negatívan érintik a forgalmi közlekedéssel kapcsolatos dugók.

A vezetés közben jelentkező stressz oldására a gépjárművezetők számos technikával védekezhetnek és védekeznek is. A vizsgálat kimutatta, hogy a gépjárművezetők 82 százaléka ilyenkor rendszerint zenét hallgat, 21 százalékuk időtöltésként az utastársakkal beszélgetve oldja a stresszt. A kutatás másik eredménye, hogy a stresszkezelés módszerei országonként, illetve nemtől függően is eltérőek lehetnek.

Az amerikaiak (38 százaléka) és a svédek (39 százaléka) általában telefonon beszélgetve keres ilyen helyzetben kikapcsolódást, míg a hollandok (14 százaléka) ilyenkor inkább étkezéssel tölti az időt a volán mögött. Az angol nyelvterületen élők általában énekléssel csökkentik a vezetés közben felgyülemlő stresszt, ami rendszerint beválik, hiszen a TomTom által végzett vizsgálatsorozat kimutatta, hogy háromból egy női vezetőnél pusztán az éneklésnek köszönhetően csökkent a stressz szintje.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom