Connect with us

technokrata

Kötelező: kevesebb kár, drágább javítás

Garázs

Kötelező: kevesebb kár, drágább javítás

Egyre drágább az üzemanyag, csökken az autóhasználat, a légzsák viszont nyílik.

A magas üzemanyagár csökkenti az autóhasználatot, amellyel egyenesen arányos a bekövetkező károk száma, ugyanakkor a javítási költségek folyamatosan emelkednek – a kettő eredője befolyásolja a következő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) díjakat, közölte a biztositas.hu internetes alkusz az MTI-vel.

A közlemény idézi a Magyar Ásványolaj Szövetség adatát: idén januárban 21 százalékkal kevesebb üzemanyag fogyott, mint egy évvel korábban. A gyakorlati tapasztalat az, hogy a károk száma egyenes arányban csökken az autóhasználattal.

A kgfb károk 30 százalékát a súlyos balesetek kifizetései adják. Egy év alatt 14 százalékkal csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma. Ennek oka azonban nemcsak a kevesebb autóhasználat, hanem a több autópálya, illetve a gyorshajtással kapcsolatban bevezetett zéró tolarencia is.

A biztosítók kevesebb kifizetésével szemben áll a javítási költségek folyamatos emelkedése. Például a szériafelszerelésnek számító légzsákok és azok szenzorainak a cseréje is növeli a biztosítók kiadásait.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint a biztosítók összesített kgfb díjbevétele 2009-ben 125,2 milliárd forint volt, 65,2 milliárdos kárkifizetés mellett. Tavaly viszont 114,7 milliárdos díjbevételhez 58,5 milliárd forint volt a kárráfordítása. A biztosított autók száma egy év alatt 4 millió 21 ezerről 3 millió 950 ezerre csökkent.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom