Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kötelező: kevesebb kár, drágább javítás

Garázs

Kötelező: kevesebb kár, drágább javítás

Egyre drágább az üzemanyag, csökken az autóhasználat, a légzsák viszont nyílik.

A magas üzemanyagár csökkenti az autóhasználatot, amellyel egyenesen arányos a bekövetkező károk száma, ugyanakkor a javítási költségek folyamatosan emelkednek – a kettő eredője befolyásolja a következő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) díjakat, közölte a biztositas.hu internetes alkusz az MTI-vel.

A közlemény idézi a Magyar Ásványolaj Szövetség adatát: idén januárban 21 százalékkal kevesebb üzemanyag fogyott, mint egy évvel korábban. A gyakorlati tapasztalat az, hogy a károk száma egyenes arányban csökken az autóhasználattal.

A kgfb károk 30 százalékát a súlyos balesetek kifizetései adják. Egy év alatt 14 százalékkal csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma. Ennek oka azonban nemcsak a kevesebb autóhasználat, hanem a több autópálya, illetve a gyorshajtással kapcsolatban bevezetett zéró tolarencia is.

A biztosítók kevesebb kifizetésével szemben áll a javítási költségek folyamatos emelkedése. Például a szériafelszerelésnek számító légzsákok és azok szenzorainak a cseréje is növeli a biztosítók kiadásait.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint a biztosítók összesített kgfb díjbevétele 2009-ben 125,2 milliárd forint volt, 65,2 milliárdos kárkifizetés mellett. Tavaly viszont 114,7 milliárdos díjbevételhez 58,5 milliárd forint volt a kárráfordítása. A biztosított autók száma egy év alatt 4 millió 21 ezerről 3 millió 950 ezerre csökkent.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés