Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyarok a ralivébén

Garázs

Magyarok a ralivébén

Turánék egy Fiestával hét futamon bizonyíthatnak az S2000-esek mezőnyében.

Az elmúlt években nem egy honfitársunkért szoríthattunk a ralielitben, eddig azonban senki nem lehetett állandó résztvevője a világbajnoki sorozatnak. Idén ezt is kipipálhatjuk, hiszen a Turán Frigyes, Zsíros Gábor duó 2011-ben hét versenyen is rajthoz áll az SWRC-mezőnyben egy Ford Fiesta S2000 géppel. (Az S2000-es nagyon hasonlít a WRC-hez, legkönnyebben eltérő hűtőmaszkjáról és kisebb hátsó szárnyáról lehet felismerni. Benzinmotorja nem 1.6-os turbó, hanem csöppet gyengébb, 280 lóerős kétliteres szívó. Állandó összkerékhajtása, hatfokozatú szekvenciális váltója neki is van.)

Turánék tavaly megszerezték az első magyar abszolút vb-pontokat, s bár a Katalán-ralin óriásit estek a Focus WRC-vel, kiváló részeredményeik meggyőzték az illetékeseket arról, hogy igenis érdemes bízni bennük.

Észtországi tesztpályán ismerkedtek a technikával

Így hát, ha nem is egy zsírúj (és kábé megfizethetetlen) WRC-vel, de Super2000-es Fiestával be tudtak nevezni a komplett szezonra – a kocsit nem az M-Sport, hanem a korábbi élmenő Markko Märtin csapata üzemelteti. Az S2000-es szüzesség elvesztésére Märtin hazájában, Észtországban, Tallinban került sor mínusz 29 fokban, hófalak közt.

Az anyósülésen Markko Märtin

“Rettenetesen izgalmas volt a teszt, hiszen minden újdonság volt számomra: S2000-es autót sem vezettem még, hóban meg aztán pláne. De már az első kilométertől kezdve nagyon szimpatikus volt számomra a Fiesta, az utolsó tíz kilométerre pedig Markko beült mellém, ami nagyon nagy élmény volt. Ráadásul az is kiderült, hogy csapattársammal, Ott Tänakkal nagyon hasonló a vezetési stílusunk, mert az ő beállításai abszolút megfeleltek nekem. Ez segít majd a közös munkában” – olvasható Frici nyilatkozata a turanmotorsport.hu oldalon, aki Zsiros Gabival együtt komoly fizikai felkészüléssel alapoz az új szezonra, amelyben a hétből mindössze két helyszínt ismer (a francia és a katalán futam pályáit).

Frici szimpatikusnak találta a Fiestát

“Vannak új támogatóink, s hamarosan be is mutatjuk őket, amikor leleplezzük a versenyautónkat” – mondta Eiles Tibor csapatfőnök, aki az esélyekről és a célkitűzésekről is beszélt: “Frici a teszten remekül alkalmazkodott az S2000-eshez, s mivel megkapja a gyári beállításokat, valamint a gyári Ford-csapat egyik mérnöke segíti a munkáját, az a cél, hogy párosunk jó eredményeket érjen el. Bár nem lesz könnyű, hiszen a mezőny erősebb, mint valaha.”

Turán Frigyes (b) és navigátora, Zsíros Gábor

A nyolc futamból álló SWRC sorozatban a résztvevők egy versenyt kihagynak – a magyarok a Dakar-nyertes Al-Attiyah győzelmével majd kizárásával végződő mexikói nyitányt mínuszolták. A nagy kaland Turán Friciék számára az áprilisi Jordán-ralin kezdődik.

SWRC-versenyprogram:

1 Jordánia, április 14-16.
2 Olaszország, május 5-8.
3 Görögország, június 16-19.
4 Finnország, július 28-31.
5 Németország, augusztus 18-21.
6 Franciaország, szeptember 29 – október 2.
7 Spanyolország, október 20-23.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés