Connect with us

technokrata

Enyhítenék a magyar gázautós szigort

20110125143356.jpg

Garázs

Enyhítenék a magyar gázautós szigort

A Prímagáz kezdeményezi a gázautózásra vonatkozó hazai szabályozás felülvizsgálatát.

Az autógázzal működő autók parkolóházakba hajtását tiltó hazai rendelet megváltoztatását kezdeményezi a Prímagáz. A PB- és autógáz-forgalmazó vállalat álláspontja szerint a szabályozás elavult, a gázüzemű autók kisebb robbanásveszélyt jelentenek a benzinhajtásúaknál, a tiltás pedig útjában áll a gázüzemű autók szélesebb körű elterjedésének.

A benzinárak emelkedésével párhuzamosan az utóbbi időszakban ugrásszerűen megemelkedett a magyarországi érdeklődés az autók gázüzeművé alakítására, az LPG-t árusító kutak forgalma pedig az év eleje óta 10 százalékkal nőtt. Tőlünk nyugatra az autógáz felhasználása dinamikusan emelkedik, 2015-re 10 százalékos lesz az LPG-vel hajtott személyautók aránya – írja a közleményben Kirilly Tamás, a Prímagáz műszaki igazgatója.

A Prímagáznál úgy vélik, hogy az autógáz elterjedésének útjában egyetlen, a műszaki haladás miatt régen elavult korlátozás áll, hogy a hazai mélygarázsokban, parkolóházakban nem engedélyezik az LPG-vel működő autók behajtását. A gázos autók rendszere jobban túlbiztosított, mint a gőzként szintén robbanásveszélyes benzineseké. Emellett az autógázzal hajtott autók messze túlteljesítik a legszigorúbb környezetvédelmi besorolásokat is.

Az LPG-vel kombinált hajtású autók szén-dioxid-kibocsátása 20, szén-monoxid-kibocsátása 50, szénhidrogén-kibocsátása 40-60 százalékkal alacsonyabb a csak benzinüzemhez képest, míg a szilárdrészecske-kibocsátás teljesen megszűnik – érvelnek a közleményben.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák