Connect with us

Hirdetés

technokrata

Meglepetés: ismét drágulnak az üzemanyagok

Garázs

Meglepetés: ismét drágulnak az üzemanyagok

Három-három forinttal nő a benzin és a gázolaj ára is a hazai töltőállomásokon.

Az aktuális emeléssel a benzin átlagos ára 364, míg a gázolajé 354 forint lesz. Ezzel újabb árcsúcsot dönt mindkét üzemanyagfajta ára – írja a holtankoljak.hu.

A bioetanol (E85) átlagos ára 262 forint, autógázt (LPG) 213 forintos átlagos áron tankolhatunk. A legdrágábban 380 forintért tankolhatunk majd benzint, a legmagasabb gázolajár várhatóan 375 forint lesz szerdától.

Meglepetés a szerdai áremelés, szakértők a tőzsdei jegyzésárak lényegében változatlan volta, illetve a forint árfolyamának a dollárral szembeni változatlansága miatt arra számítottak, nem emelkedik az üzemanyagár ezen a héten. A hordónkénti olajár sem változott érdemben.

Az idei év első hetében nem emelkedett az üzemanyagok ára. Legutóbb az óév utolsó szerdáján 5 forinttal nőtt a benzin, és 6 forinttal emelkedett a gázolaj ára. Tavaly összesen 47 forinttal nőtt a benzinár, 55 forinttal pedig a gázolaj ára.

Az OPEC a napokban bejelentette: ameddig a hordónkénti olajár nem éri el a 110 dolláros szintet (jelenleg 90), addig nem emeli a kitermelési kvótát (ez értelemszerűen az olajárak csökkenését hozná magával). Az üzemanyagárak így várhatóan tovább emelkednek majd.

Árcsökkenésre akkor számíthatnánk, ha komoly mértékben erősödne a forint a dollárral szemben, vagy ha a kormány csökkentené a jövedéki adót. Igaz,  a jövedéki adó csökkentésének korlátai vannak. Az adó mértékének minimumát uniós szabályok határozzák meg. Minimum 99 forintos jövedéki adót ír elő az uniós  szabályzat a benzin esetében, a gázolajnál ez 91 forint. Jelenleg Magyarországon azonban ennél magasabbak az adótartalmak: a gázolaj árában 97, a benzinében pedig 120 forint.

A kormánypárt ellenzékben többször követelte a jövedéki adó mértékének csökkentését. (Épp az ellenkezője törént: az előző kormány legutóbb egy éve emelte a jövedéki adót.) A kormányszóvivő szerint azonban most nincs napirenden a jövedéki adó mértékének mérséklése.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés