Connect with us

technokrata

Minibe pattan az extornász exárnyéka

Garázs

Minibe pattan az extornász exárnyéka

Összeállt a ralielitbe idén visszatérő Mini csapata, Sordót véglegesítették.

Azt már jó ideje tudtuk, hogy a ralipályákra nem kis kihagyás után visszatérő, közben a Dakaron is poroló Mini egyik pilótája az IRC-ből igazolt, ír Kris Meeke, a Prodrive-val együttműködő konstruktőr másik Countryman WRC-jét most “nyerte meg” a spanyol Dani Sordo.

Az a Sordo, aki 27 éves korára a mezőny egyik legtapasztaltabb versenyzője, s aki az elmúlt esztendőket a hétszeres világbajnok, francia Sebastien Loeb kollégájaként, mondjuk inkább az árnyékában töltötte a Citroën gyári alakulatában.

2005-ben megnyerte a JWRC-t (Super1600-os C2-ve, Meeke ott és akkor harmadik lettl), aztán hamarosan felkerült az extornász vizét hordó inasi szerepkörbe, s pontjaival, 29 dobogós helyével végül is nagyban hozzájárult a Citroën gyártói sikereihez. Egy szava nem volt, robotolt leszegett fejjel, de.

De versenyt képtelen volt nyerni, és hát ki is tették egy újabb francia Sebastien, Ogier kedvéért. Sok-sok szponzorpénzzel kaphatott volna egy DS3 WRC-t a Citroën junior gárdájánál, azonban ez a projekt sem jött össze, sőt a Ford is felkarolta volna valami hasonló, támogatott konstrukcióban.

Majd – még novemberben – kipróbálta a Countrymant, a minap pedig eldőlt, hogy Sordót a WRC-be idén, egyelőre úgy fest, hat futam erejéig visszaevickélő Mini alkalmazza. Navigátora a szintén spanyol Diego Vallejo. David Richards Prodrive-főnök szerint kitűnő pilótát szerződtettek, aki harmincadik pódiumát – lehetőleg aranyéremmel a nyakában – már náluk-velük ünnepli majd.

Mert a Mini tervei korántsem kicsik: 2011-ben ugye a 13 versenyből még csak hatot teljesítenek, hogy aztán később már teljes programot fussanak, s megcélozhassák a világbajnoki címet. Sordo megszerzését az is indokolhatta, hogy rengeteg citroenes, nyerő információ van a birtokában…

A ralivébé február 10-én kezdődik Svédországban, a Mini májusban, Szardínián mutatkozhat be.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle