Connect with us

technokrata

Nézze meg, hol lopják a legtöbb autót!

20101118111529.jpg

Garázs

Nézze meg, hol lopják a legtöbb autót!

Ki hinné: Bulgáriában és Romániában alig lopnak autót, hazánk középen.

A közvélekedéssel ellentétben nem Közép-Kelet-Európában, hanem a skandináv országokban lopják a legtöbb autót. Két skandináv ország vezeti az autólopásos európai statisztikát, ha a tolvajlások számát az adott országban forgalomban lévő járművek mennyiségéhez viszonyítjuk – olvasható a Secret Control GPS Kft. sajtóközleményében. Ezer autóra vetítve Svédországban 11,5 a lopások száma, míg a második Dániában 10,4 ez a mutató. Olaszország (7,7) a harmadik a rangsorban.

Jóval hátrébb van Magyarország a negatív sorban, az ezer autóra vetített 2,2 lopás az európai középmezőnyben helyezkedik el. Sokak számára meglepő lehet, de ebben az összevetésben a legjobb három helyből kettőt balkáni ország foglal el: Románia (0,4), Liechtenstein (0,28) és Bulgária (0,18) zárja a sort.

Az adott országban ellopott összes autót nézve Olaszország vezet, ott tavaly több mint 250 ezer tulajdonost károsítottak meg, Franciaországban 200 ezer fölötti autó loptak el, míg a harmadik Nagy-Britanniában valamivel 200 ezer alattit. Nálunk nem egészen 8 ezer ilyen bűncselekményt követtek el 2009-ben, ami majdnem ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Igaz ugyanakkor az is, hogy a nyugati országokban a lakosságszámhoz képest is sokkal több a jármű. Míg Magyarországon ezer embernek 360 autója van, addig például Nagy-Britanniában több mint 500, Olaszországban pedig majdnem 700. Árnyalja az országok közötti rangsort, hogy a nyugati járművek alacsony, 5-6 éves átlagéletkora is vonzóbb lehet a tolvajok számára a hazai 11 évvel szemben. A lopásokkal még kevésbé fertőzött Romániában még magasabb a járművek átlagéletkora, ott 12-13 év.

A viszonylag kevés ellopott magyar autó több mint kétharmadát Budapesten kötik el. A városok negatív rangsorát Nápoly, majd Marseille vezeti, ezeket Athén, Amszterdam, Párizs, Stockholm és Koppenhága követi.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák