Connect with us

technokrata

Tíz éven belül egymillió elektromos autó Európában

20101006085945.jpg

Garázs

Tíz éven belül egymillió elektromos autó Európában

Kulcsfontosságú az akkumulátorok olcsóbb gyártása.

A vállalati tanácsadással foglalkozó Roland Berger cégcsoport autóipari szakembere 10 éven belül potenciálisan 1 milliós piacot vizionál elektromos meghajtású autók számára Nyugat-Európában. Ez derült ki azon a minap Aachenben megtartott konferencián, ahol jármű- és motorgyártásról értekeztek iparági szakértők.

Az elektromos autók mihamarabbi elterjedéséhez kulcsfontosságú az akkumulátorok gyártási
költségeinek lényeges csökkentése. A szakemberek komoly árcsökkenésre számítanak ezen a
területen: jelenleg 500-550 euróba kerül egy tárolható kilowattórányi kapacitás, ez középtávon 300-330 eurós szintre mérséklődhet.

200 euró alatti árakat 2020 körül sem várhatunk – ha ez az előrejelzés valósnak bizonyul, akkor azzal kell számolnia az elektromos meghajtás iránt érdeklődőknek, hogy hosszú távon is komoly felára lesz az elektromos autóknak a hasonló teljesítményt nyújtó hagyományos meghajtású modellekhez képest. Ez a gyakorlatban 4-5000 eurót jelent a mai 12-14 000 euróhoz képest.

A szintén vállalati tanácsadással foglalkozó McKinsey szakembere ugyanezen a tanácskozáson arról beszélt, hogy a megavárosok globális trendje tovább gyorsíthatja az elektromos hajtású járművek elterjedését. Középtávon még nem valószínű áttörés, ám a jövőben megkerülhetetlennek tűnik az új technika térhódítása.

2030-ra a föld lakosságának mintegy 60 százaléka 59 metropoliszban fog élni, 2020-ra pedig már több mint 26 milliós elektromos autóállománnyal számolnak világszerte.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek