Connect with us

technokrata

Péntektől olcsóbb az autópálya

20100929121044.jpg

Garázs

Péntektől olcsóbb az autópálya

1530-ról 1170 forintra csökken a négynapos matrica ára.

A nyári turisztikai időszak leteltével, október 1-jétől a csak személyautókra érvényes D1 négynapos autópálya e-matricák ára 1530 forintról 1170 forintra csökken. A nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami részben a hazánkba látogató külföldieknek, részben pedig a belföldi turizmus élénkülésének köszönhető. A négynapos e-matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint.

Az árcsökkenés az úgynevezett virtuális matricavásárlási lehetőségekre is vonatkozik (internet, SMS, telefonhívás, mobiltelefon + bankkártya), sőt a motoros e-matricákat is érinti. A kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-től fél áron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e-matricát, amelyet a május 1-jén történt áremelkedés után október 1-től ismét a csökkentett áron, 585 forintért szerezhetnek be. A motoros úthasználati jogosultságot a  megszokott módon, tehát az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, viszonteladói hálózatán, illetve az ismert virtuális értékesítési csatornákon (internet, SMS, telefonhívás) keresztül lehet megváltani.

Az elmúlt esztendők értékesítési tapasztalatai alapján az utazók a nyári hónapokban – különösen júliusban és augusztusban – vásárolják a legtöbb négynapos e-matricát. Az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatai és viszonteladói hálózata 2010. január 1-től szeptember 26-ig 8,2 millió darabot értékesített ebből a fajtából, ami kis mértékben meghaladja a tavalyi adatot (8 millió darab). Az eladások öt éven keresztül tapasztalható, folyamatosan emelkedő trendje a gazdasági világválság hatására tavaly tört meg, 2010-ben azonban újra növekedési pályára állt.

Az árváltozáson kívül fontos információ még, hogy az utazók október 1-től a cseh, az osztrák és a szlovák matricákon kívül a szlovén autópályákra érvényes úthasználati jogosultságokat is megvehetik az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáin.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle