Connect with us

Fenn tudja tartani az autóját?

20100923161243.jpg

Garázs

Fenn tudja tartani az autóját?

Tippek 20.
Az autófenntartás nem csak benzinköltségből áll. Meg javítási kiadásokból.

Ezeknek is utána kell néznie, ha nem akar kellemetlen meglepetéseket! Ide tartozik a fogyasztás, a várható szerviz- és fenntartási költségek, adók, biztosítási díjak. Ahogy azt a közvetlen pénzügyekről szóló cikkben írtuk, az autósok többsége jelentősen alábecsüli a havi szintre visszaosztott költségeket már a jelenlegi autójánál is. Ez még fokozottabban igaz egy megvásárlandó autó esetében. Ezért a választásnál ebből a szempontból is fontos összevetni a kocsikat.

Akkor is, ha használtról van szó! Hiába vesz meg olcsón egy használt luxusautót, ha olyan drága a szervizelése, a fenntartása, hogy nem tudja majd használni. Csak egy példa: a luxusautókat szeretik minimum 17 collos felnivel szerelni. Ilyen méretű és minőségi gumiból egy garnitúra már biztosan meghaladja a 120 ezer forintot, de inkább a 150 ezret! 18 collos felnire pedig leginkább 200 ezer felett talál majd abroncsgarnitúrát.

A karambolos javítás költségei is nagyon változók. Vannak kifejezetten horror áron, és vannak elviselhető költséggel javítható márkák is. Érdekes, hogy ez nem feltétlenül van összhangban az autó árával. Itt se elégedjen meg a feltételezésekkel, járjon utána a dolognak! Lehet, hogy megvesz például használtan egy autót 1,5 millió forintért, nem köt rá biztosítást, és egy kisebb karambol utáni javíttatásra elkölt 5-600 ezer forintot…

Az autó árával kapcsolatban azt is fontos figyelembe venni, hogy a fizetendő összegre még számos tétel rakódik rá. Ezekre is kérdezzen rá a kereskedőnél, mielőtt véglegesen dönt. A pénzügyi szempontokhoz tartozik az értékvesztés is. Ez az autózás egyik legnagyobb költsége, mégis nagyon kevesen veszik számításba. Utána kell tehát járnia az adott típus értékvesztésének is. Ez számos tényezőtől függ. Megbízhatóság, presztízs, gyártó ország, motorméret, méretosztály, stb. Az adott modell (illetve elődje) használt-árai között böngészve képet alkothat róla, hogy milyen gyorsan fog elértéktelenedni az autó.

Végezetül vannak még szempontok, amelyek fontosak lehetnek, ezeknek, ha az ön esetében van jelentőségük, mindenképpen nézzen utána: fordulókör, vontatható fékezetlen, illetve fékezett tömeg, assistance szolgáltatások, garancia stb. A témával kapcsolatos webhelyek, további információ a témában: Autóstitkok.huSzólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom