Connect with us

Görögdinnyéből etanol

20100914084828.jpg

Garázs

Görögdinnyéből etanol

Kutatók kimutatták, hogy a dinnye leve remek forrás.

Lassan valósággá válik a Vissza a jövőbe trilógia egyik jelenete. Ki ne emlékezne arra a mozzanatra, amikor az őrült tudós (Christopher Lloyd) “mi sem természetesebb” módon a szemetesből válogatott hozzávalókkal tölti fel a DeLorean DMC-12 üzemanyagtankját. Sajnos most nem az időutazást és a környezet-tudatosságot ötvöző találmányt fogjuk beharangozni, hanem egy tudományos kutatás eredményét, ami a dinnyeszezon végén aktuális érdekességnek számít.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (United States Department of Agriculture) oklahomai kutatóközpontjában Wayne Fish és csapata kimutatta, hogy a dinnye leve remek forrása az erjesztett cukroknak, így alapanyagul szolgálhat az etanol gyártásához. Mivel a dinnyetermés 20%-a a külső elváltozások miatt a termőföldön marad, pazarlás lenne figyelmen kívül hagyni a benne rejlő üzemanyag-potenciált. A tanulmányban mért etanoltartalom alapján 220 liter üzemanyag nyerhető hektáronként.

A selejt dinnyék levét nem csak üzemanyag-gyártásra lehet használni, hiszen a piros színért felelős, antioxidáns-tulajdonságokkal rendelkező likopin és az aminosav tartalmú L-citrulin is kivonható a fermentálás előtt.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom