Connect with us

technokrata

Görögdinnyéből etanol

20100914084828.jpg

Garázs

Görögdinnyéből etanol

Kutatók kimutatták, hogy a dinnye leve remek forrás.

Lassan valósággá válik a Vissza a jövőbe trilógia egyik jelenete. Ki ne emlékezne arra a mozzanatra, amikor az őrült tudós (Christopher Lloyd) “mi sem természetesebb” módon a szemetesből válogatott hozzávalókkal tölti fel a DeLorean DMC-12 üzemanyagtankját. Sajnos most nem az időutazást és a környezet-tudatosságot ötvöző találmányt fogjuk beharangozni, hanem egy tudományos kutatás eredményét, ami a dinnyeszezon végén aktuális érdekességnek számít.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (United States Department of Agriculture) oklahomai kutatóközpontjában Wayne Fish és csapata kimutatta, hogy a dinnye leve remek forrása az erjesztett cukroknak, így alapanyagul szolgálhat az etanol gyártásához. Mivel a dinnyetermés 20%-a a külső elváltozások miatt a termőföldön marad, pazarlás lenne figyelmen kívül hagyni a benne rejlő üzemanyag-potenciált. A tanulmányban mért etanoltartalom alapján 220 liter üzemanyag nyerhető hektáronként.

A selejt dinnyék levét nem csak üzemanyag-gyártásra lehet használni, hiszen a piros színért felelős, antioxidáns-tulajdonságokkal rendelkező likopin és az aminosav tartalmú L-citrulin is kivonható a fermentálás előtt.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp