Connect with us

Monzai beharangozó videókkal

20100909084425.jpg

Garázs

Monzai beharangozó videókkal

Búcsúzik Európától a száguldó cirkusz. A Ferrari versenye lesz?

Közhely, de a monzai futam a legpatinásabbak közül való: az Olasz Nagydíj 1950 óta van jelen a Forma-1-es versenyek között. Rajta kívül a Brit Nagydíjat rendezik csak 1950 óta megszakítás nélkül. Az 5793 m hosszú pálya mindösszesen egy alkalommal maradt ki – átépítés miatt. Monza gyönyörű helyen fekszik, hosszú egyeneseivel és igen lassú kanyarjaival megnehezíti a versenyzők dolgát, minden hibát azonnal megtorol. Sok halálos baleset történt már, 1961-ben itt vesztette életét von Trips báró (és még 15 néző is), de Alberto Ascari és Jochen Rindt is. Érdekesség, hogy az ’50-es években egy döntött oválrész is rendelkezésre állt. Monza volt a helyszíne 1957-ben és 1958-ban a hírhedt “Európa Amerika ellen” versenyeknek is, ahol IndyCar autók csatáztak F1-esekkel. Akkori, közel 10 km-es hosszával a rossz emlékű Hockenheimringhez volt csak hasonlítható. A jelenlegi mezőnyből csupán négyen nyertek eddig a leggyorsabb pályán. A hétszeres bajnok, Michael Schumacher tartja a rekordot a győzelmek számát tekintve (5), őt Barrichello követi három elsőséggel. Mellettük Sebastian Vettel (2008) és Fernando Alonso (2007) tudott még nyerni. Tavaly a Brawnok mindenkit lealáztak (Barrichello, Button sorrendben), Räikkönen a szerencséjének köszönhette, hogy felfért a dobogóra.

A Mester, Juan Fangio stílusa a mai napig lenyűgöző. Ahogyan ő bánt a kocsijával, arra senki sem képes. Könyörtelenül veti rá magát a kanyarokra Monzában is, nekünk csak a tátott száj marad.

Stílszerűen hazai pályán, Monzában mondta ki Schumacher a végső szót karrierjéről. Csak most, csak itt, soha többet F1. Ehhez képest idén újra kocsiban, bár hűtlenül a tifosikhoz. Mindenesetre örülünk visszatérésének, még ha csillaga nem is makulátlan fényében ragyog. Monzában amúgy mindig parádés.

A baleset sajnos Ronnie Peterson halálát okozta. Ám a szívszorító dolog csak ezután következik, társai megpróbálnak segíteni rajta. Amikor barátok küzdöttek szó szerint életre-halálra… Tisztán látszik a különbség az akkori és a mai Forma-1 között. Emberségből jeles, nem véletlenül nevezzük letűnt kornak azokat az éveket.

Minden idők legszorosabb befutója 1971-ből. Az angol Peter Gethin a BRM-mel mindösszesen egy századmásodperccel verte Petersont. Ami még izgalmasabb, hogy a következő három versenyző is hat tizeden belül ért célba. Bámulatos, egyben jelzi a pilóták éhségét a győzelemre.

La Pista Magica – a varázslatos versenypálya. A monzai a leggyorsabb, az átlagsebesség 240 km/h felett van. Egy gyors körhöz tökéletes féktávra és kigyorsításra van szükség, ezután jöhet a végsebesség. Négy olyan hosszú szakasz található, ahol 300 km/h feletti tempóban haladnak a pilóták, a csúcs 340 km/h. A csapatoknak teljesen más aerodinamikai csomagra van szükségük, mint a többi pályán. Ez legjobban az autó hátsó szárnyain figyelhető meg. Annak érdekében pedig, hogy az autóval képesek legyenek elérni a 340 km/h-s csúcssebességet, a mérnököknek egy kifejezetten az olasz pályára való aerodinamikai csomagot kell kifejleszteniük, extra leszorítóerő után kutatva. Az F-csatorna kifejezetten ajánlott! Az autó stabilitása nagyon fontos, mert a szárnyak itt “nem sokat” segítenek a kanyarvételeknél. A hosszú egyeneseket lassú kanyarok követik, amelyek igen komoly megterhelést nyújtanak a fékeknek, hasonlóan a motorokhoz. A mechanikai tapadás fontossága óriási. A pálya nagyon tempós és a gumikat is igencsak igénybe veszi. A Bridgestone erre a versenyre a lágy és a közepes keverékű gumikat szállítja. A taktikák tekintetében a két bokszkiállás lehet a nyerő – tavaly a Brawnoknak eggyel is sikerült -, de az eső megkavarhatja az erősorrendet.

A Ferrari a belga blama után vicsorogva próbál a tifosik kedvében járni, visszavágásra készül, de a Red Bull és a McLaren sem alszik. Mégis, a vörösöknek presztízskérdés, úgyszólván hazai futam, ráadásul Róma is pályázik a rendezési jogra, nincs mese, eredmény kell. Főleg, hogy fellélegezhettek, nem bünteti őket tovább az FIA. A Renault mindent egy lapra tesz, kicsit drágállják a Forma-1-et, már nem fejlesztenek idén, hasonlóan a Williamshez – ők még egy nagy dobásra készülnek itt. Utána irány a tengerentúl! A Force India nagyon optimista, Spá-i eredményüket átmentenék. Hja, sokan vannak ezzel így, többek között a Lotus is, szeretnének a legeredményesebb újonc csapat maradni.

Az előjelek alapján ismét csak érdekes versenynek nézünk elébe, amelynek végeredményét minden eddiginél nehezebb megjósolni. A hétvége szokásosan az európai időpontok szerint zajlik, az első hivatalos esemény a pénteki délelőtti szabadedzés lesz, amely 10 órakor kezdődik. Az időmérő szombaton 14 órakor lesz, míg vasárnap a verseny ugyancsak délután kettőkor veszi kezdetét.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom